Εξαγορά αξίας 10,4 δισ. δολ. προωθεί η Danone

Εξαγορά αξίας 10,4 δισ. δολ. προωθεί η Danone

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη εξαγορά της σε διάστημα δεκαετίας ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος της Danone. Πρόκειται να εξαγοράσει την εταιρεία παραγωγής βιολογικών τροφίμων και γάλακτος σόγιας, WhiteWave Foods, αντί 10,4 δισ. δολ. Μέσω της κίνησής της αυτής θα διπλασιάσει την παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα οργανικά προϊόντα και απευθυνόμενη σε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές με οικονομική άνεση. Μεταξύ των προϊόντων της WhiteWave Foods συμπεριλαμβάνονται το γάλα αμυγδάλου Silk, η βιολογική σαλάτα Earthbound Farm και το βιολογικό γάλα Horizon. H γαλακτοβιομηχανία Danone ευελπιστεί πως με την αμερικανική εταιρεία στο οπλοστάσιό της θα αντισταθμίσει τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει σε αγορές, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως η εξαγορά της WhiteWaveFoods ήταν και η πρώτη μεγάλη συμφωνία, αφ’ ης στιγμής ανέλαβε τα ηνία του γαλλικού ομίλου το 2014 ο Εμανουέλ Φαμπέρ. Στόχος του να επαναφέρει την Danone στην «οδό της κερδοφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2020».

Η Danone, γνωστή για τα γιαούρτια Activia και Αctimel, προσφέρει 56,25 δολ. ανά μετοχή της WhiteWave, μια προσαύξηση 24% επί της μέσης τιμής 30 ημερών της δεύτερης. Η αμερικανική γαλακτοβιομηχανία εθεωρείτο ήδη από το 2012, όταν αυτονομήθηκε από τον όμιλο επεξεργασίας τροφίμων Dean Foods, ως ελκυστικός στόχος εξαγοράς. Ειδικεύεται στα βιολογικής παραγωγής τρόφιμα και έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να παραμερίσει τις εταιρείες συμβατικών συσκευασμένων τροφίμων, επειδή οι καταναλωτές μετακινούνται προς την υγιεινή διατροφή. «Η WhiteWave αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στον κλάδο του τροφίμου η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία, ενώ συνιστά αρμονικό συνδυασμό με την Danone», παρατηρούν οι αναλυτές της Canaccord Genuity. Οι ετήσιες πωλήσεις του αμερικανικού ομίλου ανέρχονται ετησίως σε 4 δισ. δολ. και η Danone ανέφερε πως θα μπορούσε να επιτύχει συνέργειες έως και 300 εκατ. δολ. έως το 2020 – ο στόχος αυτός αντιπροσωπεύει το 85% των πωλήσεων της WhiteWave το 2015 και το 80% των κερδών της προ φόρων και τόκων. Τέλος, όπως ανέφερε η αγοράστρια εταιρεία, η επιχειρηματική της κίνηση προσδοκά να ενισχύει την επιρροή της στους λιανεμπόρους και ειδικά όσον αφορά τον χώρο στα ράφια και την προώθηση προϊόντων εντός καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή