Μία «μηχανή» δημιουργίας θέσεων κινδυνεύει

Μία «μηχανή» δημιουργίας θέσεων κινδυνεύει

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν επαληθευθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, επιβραδυνθεί η βρετανική οικονομία και η Βρετανία περιορίσει τον αριθμό των ξένων που θα εισέρχονται στο έδαφός της, θα έχει υπονομεύσει μία «μηχανή» δημιουργίας θέσεων εργασίας που έχει προσελκύσει 3,2 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Από αυτούς τουλάχιστον οι 800.000 είναι Πολωνοί, καθώς κατέφθασαν μαζικά μετά την προσχώρηση της χώρας τους στην Ε.Ε. το 2004.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό για τους Πολωνούς που βρίσκονται στη Βρετανία. Κατά τις δύο εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από το δημοψήφισμα, η στερλίνα έχει υποτιμηθεί κατά 8,2% έναντι του πολωνικού ζλότι, δυσχεραίνοντας την αποπληρωμή των δανείων τους στην Πολωνία. Παράλληλα, όμως, ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου σοβαρό το πρόβλημα για τη Βρετανία, που κινδυνεύει να χάσει πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο. Πέντε επιχειρηματικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ενωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, συνέταξαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση και την καλούν να επιβεβαιώσει το δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. να παραμένουν και να εργάζονται στη Βρετανία. Την κίνησή τους μιμήθηκαν άμεσα οκτώ βουλευτές.

«Η τεχνογνωσία τους είναι κρίσιμη για την επιτυχία των επιχειρήσεών μας τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον», αναφέρουν στη σχετική επιστολή τους. Δεδομένου ότι η ανεργία στη Βρετανία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, συγκεκριμένα στο 5%, οι βρετανικές επιχειρήσεις επιμένουν ότι είναι αναγκαίο να έχουν πρόσβαση στην τεράστια δεξαμενή εργατικού δυναμικού που αποτελεί την Ε.Ε. Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg παραθέτει την περίπτωση αγροκτήματος μαζικής παραγωγής πουλερικών που απασχολεί 250 εργαζόμενους, το 60% των οποίων είναι αλλοδαποί. Προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στην πλειονότητά τους κάνουν δουλειές που πολλοί Βρετανοί δεν διανοούνται να κάνουν. Αν ισχύσουν και γι’ αυτούς οι κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες τρίτων χωρών, τότε θα χρειαστούν βίζα, αλλά πολύ λίγοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Εκτός από όσους καλύπτουν θέσεις σε κλάδους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, όσοι μετανάστες δεν είναι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να πάρουν βίζα μόνον αν εργάζονται σε θέση που απαιτεί πανεπιστημιακή μόρφωση, με μισθό τουλάχιστον 20.800 στερλίνες ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα πολλοί μετανάστες, καταφέροντας καίριο πλήγμα σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η γεωργία, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και η αλιεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή