Συστάσεις αντί κυρώσεων σε πρώτη φάση από Ε.Ε. σε Ισπανία, Πορτογαλία

Συστάσεις αντί κυρώσεων σε πρώτη φάση από Ε.Ε. σε Ισπανία, Πορτογαλία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν το βασικό θέμα προς συζήτηση στο χθεσινό Εurogroup, το οποίο παραδόξως για δεύτερη φορά στη σειρά δεν είχε την Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης.

Ηταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. γι’ αυτό και το θέμα επικράτησε στη συζήτηση. Μια σειρά από Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες του Βrexit στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι μια παρατεταμένη αβεβαιότητα όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας δημιουργεί ρίσκο στις αγορές.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε μία πρώτη εκτίμηση που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις συνέπειες του Brexit στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι αναμένεται μείωση της ανάπτυξης ύψους 0,2%-0,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2017. «Χρειάζεται να μειώσουμε την αβεβαιότητα και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

«Κανένας δεν θέλει μία μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας, ούτε η Μεγάλη Βρετανία ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών κ. Σέλινγκ. «Η αβεβαιότητα δεν είναι καλή ούτε για τις αγορές ούτε για την Ε.Ε.», σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας την άποψη μιας σειράς υπουργών Οικονομικών.

«Οσο νωρίτερα μπορούμε να λύσουμε αυτή την προβληματική κατάσταση, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

Οι υπουργοί είχαν επίσης μια σύντομη συζήτηση για το θέμα των ελλειμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εγκρίνοντας την έκθεση της Κομισιόν, η οποία συμπεραίνει πως οι δύο χώρες δεν ανέλαβαν αποτελεσματική δράση για να διορθώσουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους. Σήμερα αναμένεται το Ecofin να δώσει το «πράσινο φως» στην Κομισιόν, έτσι ώστε να αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες αν θα επιβληθεί πρόστιμο ή όχι, το ύψος του προστίμου, αλλά και αν μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα δύο αυτά κράτη θα μπλοκαριστεί προσωρινά.

Ηπιες δηλώσεις

Ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «απόψε δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» και πως «πρώτα πρέπει να δώσουμε στις δύο αυτές χώρες συστάσεις για πρόσθετα μέτρα» – κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Ο επίτροπος τόνισε εμφατικά ότι οι κανόνες θα εφαρμοστούν έξυπνα και με ευελιξία, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες, μετά μάλιστα τα συναπτά έτη μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν περάσει.

Οι περισσότερες ερωτήσεις μετά τη λήξη του Eurogroup αφορούσαν όμως τις εξελίξεις στις ιταλικές τράπεζες, τις οποίες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να σχολιάσει. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κανόνες του bail in είναι από τη φύση τους επωφελείς για την Ε.Ε., καθώς «όσοι καρπώνονταν τα κέρδη τα καλά έτη, θα πρέπει να επωμιστούν τις απώλειες τα άσχημα έτη». Σημείωσε όμως ότι ακόμα και με τους τρέχοντες κανόνες υπάρχει περιθώριο για περιορισμένη κρατική παρέμβαση, διευκρινίζοντας όμως ότι «το θέμα είναι πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή