Περιοδεία στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα κάνει ο Τζ. Οσμπορν

Περιοδεία στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα κάνει ο Τζ. Οσμπορν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τους επενδυτές και τις μεγάλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Βρετανία, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών άρχισε από χθες περιοδεία στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα, ξεκινώντας από τη Wall Street και με πρόγραμμα να μεταβεί σε Κίνα και Σιγκαπούρη. Ο δεύτερος πυλώνας της οικονομικής πολιτικής, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, παρουσιάζεται σήμερα ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου ενώ ετοιμάζεται για την πρώτη απόφαση νομισματικής πολιτικής που θα λάβει μετά το δημοψήφισμα.

«Το μήνυμά μου προς τον κόσμο είναι ότι η Βρετανία μπορεί να φεύγει από την Ε.Ε. αλλά όχι από τον κόσμο», τόνισε ο κ. Οσμπορν, αναχωρώντας για τις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με ορισμένους από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Αμερικής. Σε άρθρο του στη Wall Street Journal, ο κ. Οσμπορν αναφέρει πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επανειλημμένως επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, με θέμα την οικοδόμηση στενότερης εμπορικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Εχουν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα οι συναντήσεις του με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, όπως των Goldman Sachs και JPMorgan Chase & Co, που δεσμεύθηκαν να στηρίξουν το Λονδίνο ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, καθώς και οι επαφές του με Κινέζους αξιωματούχους με αντικείμενο τη διατήρηση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι επαφές αυτές του κ. Οσμπορν ενισχύουν το προφίλ του ως πιθανού υπ. Εξωτερικών για την περίπτωση που ο νέος πρωθυπουργός αποφασίσει να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών. Παράλληλα αντικρούουν και την κριτική ότι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, έχει αφεθεί μόνος να στηρίξει τη βρετανική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Κάρνεϊ, ενδέχεται να κληθεί σήμερα να εξηγήσει στη βρετανική Βουλή την απόφαση της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας για μείωση των αποθεματικών των τραπεζών. Παράλληλα ενδέχεται να προχωρήσει την Πέμπτη σε μείωση των επιτοκίων της στερλίνας χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για το πώς αντέδρασε η βρετανική οικονομία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μείωση επιτοκίων και αν δεν ανακοινωθεί, υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε ισοτιμίες και αποδόσεις ομολόγων», σχολιάζει ο Τζέιμς Ρόσιτερ, οικονομολόγος της TD Securities, που προβλέπει μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. Αλλοι οικονομολόγοι, όπως ο Χετάλ Μέχτα της Legal & General Investment Management, εκτιμούν πως η τράπεζα θα επιλέξει στάση αναμονής μέχρι τον Αύγουστο, όταν θα έχει περισσότερα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή