Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης τραπεζών θέλει η Deutsche Bank

Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης τραπεζών θέλει η Deutsche Bank

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν απροσδόκητο σύμμαχο φαίνεται να βρήκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, στη μάχη του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο στήριξης των προβληματικών τραπεζών της χώρας. «Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να θεσπίσει ταμείο στήριξης των προβληματικών τραπεζών και ιδιαιτέρως των ιταλικών με κεφάλαια ύψους 150 δισ. ευρώ». Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Ντέιβιντ Φόλκερτς – Λαντάου, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Deutsche Bank, που παράλληλα χαρακτήρισε την Ευρώπη «πάρα πολύ άρρωστη» και τόνισε ότι πρέπει το συντομότερο να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, προκειμένου να αποφύγει «ατύχημα». «Δεν είμαι προφήτης καταστροφών, είμαι ρεαλιστής», τόνισε ο κ. Φόλκερτς – Λαντάου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Προσέθεσε ότι δεν προβλέπει δεύτερη χρηματοπιστωπική κρίση ανάλογη εκείνης του 2008, καθώς «οι τράπεζες είναι πολύ πιο σταθερές σήμερα και έχουν περισσότερα κεφάλαια, αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια παρατεταμένη πτωτική πορεία».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να μιλήσει με καλά λόγια για τον εργοδότη του, την Deutsche Bank. Τόνισε πως αγόρασε προσφάτως 100.000 μετοχές της γερμανικής τράπεζας, καθώς είναι αισιόδοξος για το μέλλον της. Εχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα προειδοποίηση του Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην στελέχους της ΕΚΤ, πως το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας μπορεί να μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη, γι’ αυτό και πρέπει να αναθεωρηθεί η κοινοτική νομοθεσία που απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να αποτραπούν σοβαρότερες αναταράξεις.

Σημειωτέον ότι από την αρχή του έτους ο δείκτης Τραπεζών και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Bloomberg έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 33%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Deutsche Bank, η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 48% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή