ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 26,3% στην Ιρλανδία, αλλά… φοβούνται νέα ύφεση

anaptyxi-26-3-stin-irlandia-alla-amp-8230-fovoyntai-nea-yfesi-2142331

Ασύλληπτη ανάπτυξη κατά 26,3% κατέγραψε η Ιρλανδία το περασμένο έτος, αφήνοντας άφωνους τους οικονομολόγους αλλά όχι και όσους ανέλυσαν προσεκτικά τα στοιχεία γύρω από την αύξηση του ιρλανδικού ΑΕΠ. Προκύπτει πως καθοριστικός παράγοντας πίσω από αυτήν την εκτίναξη δεν ήταν άλλος από τη μετεγκατάσταση στην ιρλανδική επικράτεια μεγάλου αριθμού ξένων επιχειρήσεων που προσβλέπουν στο δέλεαρ της εξαιρετικά χαμηλής εταιρικής φορολογίας. Γι’ αυτό και αντί να θριαμβολογήσει, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, αρκέστηκε να επισημάνει πως η μεγάλη ανάπτυξη μειώνει το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της.

Ο εξαιρετικά χαμηλός συντελεστής εταιρικής φορολογίας του 12,5%, μονίμως ακανθώδες θέμα ανάμεσα στο Δουβλίνο και τους εταίρους του από την Ε.Ε., λειτούργησε σαν μαγνήτης για πολλές μεγάλες πολυεθνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι συνέδραμαν στη μεγάλη ανάπτυξη και άλλοι έκτακτοι παράγοντες, όπως οι αγορές αεροσκαφών και η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Σημείωσαν, άλλωστε, σημαντική ανάπτυξη όλοι οι τομείς της οικονομίας με το εντυπωσιακό ποσοστό του 87% στον κατασκευαστικό τομέα. Οπως, όμως, τόνισε το ίδιο το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών, το παραπλανητικό στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι όταν οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζουν ως έδρα τους την Ιρλανδία, το σύνολο των κερδών τους σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να εγγράφεται στο ΑΕΠ της χώρας. «Είμαστε μια πολύ μικρή οικονομία και όταν καταγράφεται μεγάλη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε», σχολίασε ο Μάικλ Κονόλι, στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας, αναφερόμενος στην εντυπωσιακή αύξηση των περιουσιακών στοιχείων ξένων επιχειρήσεων στη χώρα, από τα 391 δισ. ευρώ το 2013 στα 523 δισ. ευρώ το 2014. Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως τα στοιχεία για την ανάπτυξη «γίνονται πιστευτά» μόνον όταν τα εξηγήσει κάποιος.

Σύμφωνα, πάντα, με το υπουργείο Οικονομικών, από το 2008 η αύξηση του αριθμού των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα έχει προσθέσει στα έσοδα της Ιρλανδίας περίπου 7 δισ. ευρώ, χωρίς όμως αυτά να ανταποκρίνονται ουσιαστικά στην πραγματικότητα της ιρλανδικής οικονομίας και προπαντός χωρίς να προσφέρουν καμία αύξηση της απασχόλησης. Λειτουργούν, αντιθέτως, και ως επιβάρυνση για την Ιρλανδία, καθώς εξωθούν ανοδικά τις υποχρεωτικές εισφορές της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δεδομένου ότι οι εισφορές είναι ευθέως ανάλογες του μεγέθους κάθε εθνικής οικονομίας. Παράλληλα, βέβαια, αυτά τα παραπλανητικά μεγέθη προβληματίζουν τους οικονομικούς αναλυτές, όπως ο Τζιμ Πάουερ που μετά τη δημοσιοποίησή τους σχολίασε: «Δεν έχει νόημα, θα γελούσαμε αν έδινε τα στοιχεία αυτά η Κίνα». Ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεση να μελετήσει προσεκτικά τους επί μέρους δείκτες, όπως αυτούς της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και των φορολογικών εσόδων για να αποκτήσει πιο ρεαλιστική εικόνα. Παράλληλα, κατέθεσε την προσωπική του εκτίμηση ότι η πραγματική οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας το περασμένο έτος ήταν της τάξης του 5,5%.

Πραγματικά δεδομένα

Δεν πρόκειται λοιπόν για μια ολική επαναφορά της χώρας στον καλπασμό της πάλαι ποτέ «κέλτικης τίγρης», αλλά για την ανάκαμψη της Ιρλανδίας μετά την έξοδό της από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο του 2013. Το θεαματικό ποσοστό του 26,3% είναι ώς ένα βαθμό παραπλανητικό και πολύ πιο ρεαλιστική εικόνα της σκιαγραφούν άλλα στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, η κατά 4,5% αύξηση της κατανάλωσης στη χώρα. Το αποδεικνύουν και οι πρόσφατες εξελίξεις που φέρουν το ιρλανδικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται και πάλι το πρώτο τρίμηνο του 2016 και μάλιστα σε βαθμό μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Συγκεκριμένα το ιρλανδικό ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 2,1%, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ανάπτυξη 1,5%.

Και βέβαια τώρα στη χώρα επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας ύφεσης, καθώς η οικονομία της, που πριν από δύο μήνες εμφανιζόταν ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης, ενδέχεται να δεχθεί πλήγμα από μια ύφεση στη Βρετανία που είναι ο σημαντικότερος και στενότερος εμπορικός εταίρος του Δουβλίνου. Εταιρείες όπως οι Grafton Plc και Abbey Plc έχουν ήδη προειδοποιήσει πως η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε επισκιάζει τις προοπτικές τους για το υπόλοιπο έτος.