Σε διαδικασία επιβολής κυρώσεων μπαίνουν Ισπανία και Πορτογαλία

Σε διαδικασία επιβολής κυρώσεων μπαίνουν Ισπανία και Πορτογαλία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα πρέπει να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις κυρώσεις που θα επιβάλει σε Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς οι δύο χώρες της Ιβηρικής Xερσονήσου δεν κατάφεραν να περιορίσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αυτή η διαδικασία κυρώσεων είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε ισχύ στην Ευρωζώνη σε μια χρονική στιγμή που οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Για αυτό και μία σειρά από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες έχει αφήσει να υπονοηθεί ότι οι κυρώσεις θα είναι μάλλον συμβολικές, καθώς υπάρχει περιορισμένη διάθεση στην Ευρωζώνη για τιμωρία των δύο χωρών παρά τις ανησυχίες ότι η μη τιμωρία μπορεί να είναι και αντιπαραγωγική.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, τόνισε πως σε 20 ημέρες η Επιτροπή θα αποφασίσει το ύψος του προστίμου αλλά και το πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των χωρών αυτών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Οι χώρες αυτές πρέπει να διορθώσουν τους προϋπολογισμούς τους, παίρνοντας περαιτέρω μέτρα. Αν αποφασιστεί το πάγωμα της χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, αυτό το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2017 και είναι ύψους 1,3 δισ. για την Ισπανία και 500 εκατ. για την Πορτογαλία.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. διαπίστωσαν χθες ότι η δημοσιονομική τους προσαρμογή δεν ήταν αρκετή έτσι ώστε να ικανοποιήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Θα ήταν «αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία», δήλωσε χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Α. Κόστα. «Ολη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόστα.

Η Μαδρίτη και η Λισσαβώνα έχουν τώρα 10 μέρες να ασκήσουν έφεση στην απόφαση και η Επιτροπή 20 μέρες για να αποφασίσει τις κυρώσεις. Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει πρόστιμα που θα ισοδυναμούν έως και με το 0,2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν σημειώσει πρόοδο στο παρελθόν σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις αλλά οι κάνονες είναι κανόνες», επισήμανε ο Π. Καζιμίρ, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, προεδρεύων του Ecofin.

Από μέρους της Ελλάδας

Ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας, δήλωσε πως έκανε παρέμβαση ως προς το θέμα και τοποθετήθηκε εναντίον της υποβολής προστίμων για τα δύο έτη. Οπως είπε σε ενημέρωση σε δημοσιογράφους, οι δύο χώρες έχουν «πολύ βελτιωμένες επιδόσεις» και συγχρόνως οι δύο χώρες βρίσκονται στη «σωστή κατεύθυνση», οπότε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ούτε από «πολιτικής ούτε από οικονομικής απόψεως», να ξεκινήσει μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ο Ελληνας υπουργός, όμως, πέρα από την αρχική του τοποθέτηση δεν αντιτάχθηκε περαιτέρω στην επιβολή κυρώσεων,œ καθώς όπως εξήγησε δεν υπήρχε η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία που θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία και έτσι το Eurogroup ενέκρινε ομόφωνα την έναρξη διαδικασίας για την υποβολή κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή