«Χρυσές» αμοιβές για 20 CEO τραπεζών

«Χρυσές» αμοιβές για 20 CEO τραπεζών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση σχεδόν 8% παρουσίασαν οι αποδοχές των διευθυνόντων συμβούλων (CEO) στις 20 μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία το 2015 και ανήλθαν κατά μέσον όρο στα 13,1 εκατ. δολάρια. Στις έξι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, ειδικότερα, οι επικεφαλής τους είδαν τις απολαβές τους να αυξάνονται κατά μέσον όρο κατά τι άνω του 10%. Επιπλέον, είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες των συναδέλφων τους στη Γηραιά Ηπειρο, σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών δεδομένων από την εταιρεία με ειδίκευση στις εταιρικές αποδοχές Equilar και τους Financial Times.

Υπό το πρίσμα αυτό και εξαιτίας της συνεχούς διεύρυνσης του χάσματος με τους λοιπούς εργαζόμενους, ενδεχομένως να δεχθεί κριτική η υποψήφια των προεδρικών εκλογών, Χίλαρι Κλίντον. Η κ. Κλίντον ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο και λόγω των διασυνδέσεών της με τη Γουόλ Στριτ. Στην περίπτωση της Βρετανίας και της επόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, θα υπάρξουν εκκλήσεις να γίνει η ψήφος των μετόχων δεσμευτική στο θέμα των αμοιβών των στελεχών.

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ οι διευθύνοντες σύμβουλοι των JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup, Wells Fargo, Βank of America και Morgan Stanley έλαβαν κατά μέσον όρο 20,7 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου μισθού, μπόνους για τις επιδόσεις του 2015 και συνταξιοδοτικών εισφορών.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι επικεφαλής 11 ισχυρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποκόμισαν 10,4 εκατ. δολάρια το 2015 κατά μέσον όρο με άνοδο 9,6% εν συγκρίσει με το μόλις 0,5% το 2014. Η εκτίναξη, όπως αναφέρουν οι F.T., οφείλεται στο ότι οι νέοι διευθύνοντες των Standard Chartered, Credit Suisse και Barclays έλαβαν συνολικά μία εφάπαξ αμοιβή 27 εκατ. δολαρίων σε μετοχές ως αποζημίωση για την παραίτησή τους από την προηγούμενη θέση τους. «Οι αμοιβές φαίνονται υψηλές με δεδομένη τη χαμηλή απόδοση κεφαλαίου, αλλά είναι λίγοι όσοι θέλουν να αναλάβουν το πηδάλιο μιας τράπεζας», παρατηρεί ο διαχειριστής κεφαλαίων Μπιλ Σμιντ της Smead Capital.

«Ωστόσο, άνθρωποι, όπως ο Τζέιμς Ντάιμον της JPMorgan Chase συνέβαλαν στο να προσαρμοστεί η τράπεζά τους στα μηδενικά επιτόκια και την έτι αυστηρότερη νομοθεσία»» Ο κ. Ντάιμον έλαβε 27,6 εκατ. δολάρια με την αποδοχή των μετοχών, αλλά θα αποπληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας και εφόσον εκπληρώσει συγκεκριμένους στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή