Ανάκαμψη το 2017 «βλέπει» το ΔΝΤ στη Ρωσία

Ανάκαμψη το 2017 «βλέπει» το ΔΝΤ στη Ρωσία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας διαπιστώνει μία ακόμη φορά το ΔΝΤ, που προβλέπει ανάκαμψη της Ρωσίας μέσα στο επόμενο έτος. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει εύστοχες τις επιλογές της ρωσικής ηγεσίας, καθώς κατόρθωσε να περιφρουρήσει την οικονομία παρά το διπλό χτύπημα του φτηνού πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η ρωσική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το τρέχον έτος και μετά τη συρρίκνωση κατά 3,7%, που σημείωσε πέρυσι, το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 1,2% φέτος. Προεξοφλεί, ωστόσο, ότι η χώρα θα επιστρέψει το 2017 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1%. Συνιστά, πάντως, την περαιτέρω διαφοροποίηση της οικονομίας της και απεξάρτησή της από το πετρέλαιο με μεγαλύτερη έμφαση στις εμπορικές συναλλαγές πέραν του ενεργειακού κλάδου.

Μεταξύ των επιλογών της ρωσικής ηγεσίας που εκτιμά ότι βοήθησαν καταλυτικά στη στήριξη της οικονομίας, το Ταμείο ξεχωρίζει την ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ραμίρεζ Ρίγο, στέλεχος του Ταμείου που ανέλαβε να εκπονήσει τη σχετική έκθεση, η Ρωσία πρέπει να αξιοποιήσει την ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου για να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά της.

Επισημαίνει, άλλωστε, πως η Ρωσία μείωσε σημαντικά το εξωτερικό χρέος της, με αποτέλεσμα να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο περαιτέρω υποτιμήσεων του νομίσματός της και της συνεπακόλουθης αύξησης του πληθωρισμού. Παράλληλα επικροτεί τις ενέσεις ρευστότητας που διοχέτευσε η χώρα στο τραπεζικό της σύστημα, καθώς και τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών. Οπως επισημαίνει, τα πορίσματα του ελέγχου αυτού χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αλλά και για τη βελτίωση της εποπτείας των τραπεζών και του ρυθμιστικού πλαισίου που τις διέπει.

Δεδομένου, πάντως, ότι το Ταμείο παίρνει ως δεδομένο πως το φτηνό πετρέλαιο θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνιστά στη Ρωσία να λάβει μέτρα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και να διευρύνει την πρόσβασή της σε αγορές άλλες πέραν της εμπορίας του ενεργειακού της πλούτου. Σημειωτέον ότι ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεψε, επίσης, ότι η Ρωσία θα επιστρέψει σύντομα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή