Αιφνιδίασε διά της αδρανείας της η ΒοΕ

Αιφνιδίασε διά της αδρανείας της η ΒοΕ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαπίνης κατέλαβε τις διεθνείς αγορές, τους επενδυτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον υπόλοιπο κόσμο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), η οποία στη χθεσινή της συνεδρίαση διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,5%. Η πληγείσα από την αβεβαιότητα για το Βrexit στερλίνα ενισχύθηκε περισσότερο από 2% στη χρηματαγορά του Λονδίνου. Ωστόσο, ήδη πριν από δύο εβδομάδες, ο διοικητής της Τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ είχε δώσει λαβή με τα σχόλιά του, ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις για επικείμενη αύξηση επιτοκίων πρώτη φορά σε επτά χρόνια, λέγοντας πως μέσα στο καλοκαίρι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα συνδράμει την οικονομία.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε από την πλευρά του ότι θα πράξει κάθε τι δυνατόν να στηρίξει την οικονομία, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο κατεπείγοντος προϋπολογισμού. Ειδικότερα, τόνισε πως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ένας κλάδος κομβικός για τη βρετανική οικονομία, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε το αίτημα αυτό «λογικό». Επιπροσθέτως, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας διεμήνυσε πως θα πράξει κάθε τι δυνατόν για να ενδυναμώσει τη βρετανική οικονομία και τα σχόλιά του αυτά προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας να μη μειώσει τα επιτόκια. «Η ψήφος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη, εξ ου και είμαι έτοιμος να λάβω όσα μέτρα χρειάζονται για τη στήριξη της οικονομίας», δήλωσε. «Το βασικό μέλημά μας είναι η σταθεροποίηση της βρετανικής οικονομίας, το να δείξουμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη και να παρουσιάσουμε τα σχέδιά μας για το μέλλον στις αγορές, στις επιχειρήσεις και στους διεθνείς επενδυτές».

Οπως καταγράφεται στα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης, η ΒοΕ αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής τρεις εβδομάδες ακόμα, ώστε να διαπιστώσει την ένταση του πλήγματος του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην οικονομία και κατόπιν να λάβει μέτρα στήριξής της. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται: «Στην αμοιβαία αντιστάθμιση μεταξύ ενίσχυσης της ανάπτυξης και επαναφοράς του πληθωρισμού σε βιώσιμα επίπεδα, σύμφωνα με τον καθορισμένο στόχο, δεν υπάρχει περαιτέρω επιδείνωση, εξ ου και τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής αναμένουν χαλάρωσή της τον Αύγουστο. Το ακριβές μέγεθος και το είδος των όποιων μέτρων στήριξης θα αποφασιστεί τότε». Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως μόνο ένα από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ο Γιαν Βλίγκι, ο οποίος νωρίτερα είχε προτείνει να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία, ψήφισε υπέρ της περικοπής επιτοκίων εντός του τρέχοντος μηνός.

Περί ύφεσης ο λόγος

Το βασικό επιτόκιο της στερλίνας έχει διαμορφωθεί από τον Μάρτιο του 2009 στο 0,5%, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε πλήξει τη Βρετανία. Οι επενδυτές, πάντως, τα τελευταία τρία χρόνια διερωτώντο πότε θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού με τη βελτίωση της οικονομίας, ενώ τώρα τους απασχολεί το εάν μπορεί η Βρετανία να αποφύγει την ύφεση. Οικονομολόγοι επισημαίνουν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τη νέα κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως προς τη χρήση δημοσίων δαπανών για την τόνωση της ανάπτυξης – αυτή η προοπτική ήταν κάτι, το οποίο απέρριπτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν.

Αναλυτές, όπως η Βικτόρια Κλαρκ της Investec, υπογραμμίζει ότι πιθανώς η ΒοΕ και η κυβέρνηση να ετοιμάζουν συντονισμένη δέσμη μέτρων και να την ανακοινώσουν τον Αύγουστο. Tέλος, οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση επιτοκίου στο 0,25% από το σημερινό 0,5%, ενώ παράλληλα εκτιμούσαν πως η κίνηση αυτή θα συνοδευόταν από μία επαναφορά του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η οποία θα ανακοινωνόταν στις 4 Αυγούστου, στην προσεχή συνεδρίαση της Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή