Αποδόσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς επανήλθε στην αγορά η ανησυχία για το πλεόνασμα «μαύρου» χρυσού και τη μειωμένη ζήτηση. Ετσι το απόγευμα το αργό ΗΠΑ εκινείτο σε επίπεδα γύρω στα 45,35 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 45,44 δολάρια το βαρέλι. Μερίδα αναλυτών πιθανολογεί νέα διολίσθηση των τιμών στα 40 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής. Οπως επισημαίνει ο Μπερνάρ Ο, αναλυτής της IG Markets, η παραγωγή του ΟΠΕΚ εγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία του, καθώς η Νιγηρία αύξησε την παραγωγή της παράλληλα με τις χώρες του Κόλπου. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί συνολικά η παραγωγή του διεθνούς καρτέλ μέσα στον Ιούνιο κατά 300.000 βαρτέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 32,73 εκατ. βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts.

Πρώτη εβδομάδα πτώσης από τον Μάιο

Με εβδομαδιαίες απώλειες για πρώτη φορά από τον Μάιο έκλεισε την Παρασκευή η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές επαναπαύθηκαν από τον υψηλότερο του αναμενομένου ρυθμό ανάπτυξης στην κινεζική οικονομία. Από τις αρχές του έτους, οι επενδυτές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα, της υποτονικής ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία αλλά και το πολιτικό σκηνικό σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με αποκορύφωμα την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Αναζητώντας επενδυτικό καταφύγιο, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 25,8% από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, τα ικανοποιητικά νέα από την Κίνα σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου στο υψηλό των τελευταίων τριών εβδομάδων οδήγησαν σε πτώση 2,36% την τιμή του χρυσού κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Την Παρασκευή, η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.334 δολάρια την ουγγιά από τα 1.354 δολάρια τη Δευτέρα. «Τα πολύτιμα μέταλλα έχουν παρουσιάσει θετικές αποδόσεις, φέτος, με ταχεία άνοδο. Οπότε αυτή η υποχώρηση είναι φυσιολογική», σχολιάζει ο Μπράιν Λαν, γενικός διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας GoldSilver Central.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποτονική εικόνα παρουσίασε η εγχώρια αγορά ομολόγων τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, το ετήσιο κρατικό ομόλογο αποτιμήθηκε στα 96,90 λεπτά, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 6,70%. Το 3ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε τιμή 90,35 λεπτά, με την απόδοση να ανέρχεται στο 8,85%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο κατέγραψε τιμή 73,25 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,67%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές ομόλογο) ανήλθε χθες στις 770 μονάδες βάσης έναντι 768 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου παρέμεινε σε αρνητική απόδοση και έκλεισε στο -0,03% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,75%, το ιρλανδικό δεκαετές είχε απόδοση 0,46%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή