Βελτίωση κλίματος στις διεθνείς αγορές*

Βελτίωση κλίματος στις διεθνείς αγορές*

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ενισχύθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι οι κύριες κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα και, ενδεχομένως, θα λάβουν περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit. Μάλιστα, η φημολογία για υιοθέτηση της πολιτικής «χρήματα από το ελικόπτερο» (helicopter money) από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ενισχύθηκε έπειτα από δημοσιεύματα που υποστήριξαν ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι, στο πλαίσιο επίσκεψης του δεύτερου στο Τόκιο. Επιπροσθέτως, η ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία, και κατά συνέπεια της πρωθυπουργίας, από την Τερέζα Μέι, χωρίς να μεσολαβήσει η χρονοβόρα διαδικασία ψήφισης από τα μέλη του κόμματος, μετά την απρόσμενη απόφαση της Αντρεα Λίντσομ, μιας εκ των δύο υποψηφίων, να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, ευνόησε το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα, τα πρόσφατα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα των ΗΠΑ που έδειξαν ότι τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 287.000 νέες θέσεις, οι περισσότερες από τον Οκτώβριο του 2015, και τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου της Κίνας, που περιόρισαν τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη το 2016, συνέβαλαν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος των τελευταίων ημερών.

Χαρακτηριστικά, τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης την Παρασκευή, ο FTSΕ300 κατέγραφε συνολικά εβδομαδιαία κέρδη περίπου 3%, ενώ οι Dow Jones και S&P500 αναρριχήθηκαν σε ιστορικά υψηλά μέσα στην εβδομάδα.

Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε μετά την απροσδόκητη απόφαση της ΒοΕ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο παρέμβασης στο 0,50%. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία στερλίνας/δολ. αυξήθηκε στο 1,3480 στις αγορές της Ασίας την Παρασκευή, στο υψηλότερο σημείο από την ημέρα που έγινε το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 23/6, σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. διαπραγματευόταν στην περιοχή 1,1100-1,1150 την Παρασκευή, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ημερών, περίπου 1,1165, που καταγράφηκε νωρίτερα στην εβδομάδα. Οσον αφορά τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων, παρά την ανοδική τους κίνηση τις τελευταίες ημέρες, παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν σημειωθεί στις 23/6, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

*Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή