Η Ρωσία άντεξε το σοκ της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου

Η Ρωσία άντεξε το σοκ της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στην πολύπλευρη οικονομία της, που επεκτείνεται πολύ πέραν του ενεργειακού της πλούτου, αλλά και στις επιλογές της πολιτικής και οικονομικής της ηγεσίας, η Ρωσία μετράει πολύ μικρότερες απώλειες, μολονότι δέχθηκε παράλληλα χτυπήματα από την πτώση του πετρελαίου και από τις οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. Τη δυνατότητά της να περιορίσει τις απώλειες αναγνωρίζει το ΔΝΤ για μια ακόμη φορά, το οποίο διαπιστώνει τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας και επικροτεί τις επιλογές της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της χώρας, καθώς πέτυχε να περιφρουρήσει την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της, παρά το διπλό σοκ του φθηνού πετρελαίου και των κυρώσεων.

Μολονότι προεξοφλεί ότι θα παραταθεί η ύφεση και το τρέχον έτος, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ρωσική οικονομία θα ανακάμψει το 2017. Στη σχετική έκθεσή του επισημαίνει πως η ύφεση ήταν αυτή τη φορά πιο περιορισμένη σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές, καθώς η ρωσική οικονομία είχε «ισχυρότερη εξωτερική θέση». Ετσι, μετά τη συρρίκνωση κατά 3,7% που σημείωσε το ρωσικό ΑΕΠ το περασμένο έτος, το Ταμείο προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 1,2% φέτος, αλλά επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1% το επόμενο έτος. Παράλληλα, όμως, επισημαίνει πως οι Αρχές εφάρμοσαν την κατάλληλη οικονομική πολιτική, υιοθετώντας ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, χορηγώντας επανειλημμένως ρευστότητα και κεφαλαιακή ενίσχυση στον τραπεζικό τομέα της χώρας και προσφέροντας προσεκτικά μέτρα τόνωσης στην αγορά.

Δεδομένου, πάντως, ότι θεωρεί αναγκαία τη μεγαλύτερη προσαρμογή της ρωσικής οικονομίας στη νέα πραγματικότητα του φθηνού πετρελαίου και εν ολίγοις την περαιτέρω διαφοροποίηση της παραγωγής της, συνιστά στη ρωσική ηγεσία να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, προκειμένου να διευρύνει τις εμπορικές συναλλαγές της και την πρόσβαση των ρωσικών προϊόντων σε άλλες αγορές πέραν της αγοράς ενέργειας. Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη να αναβαθμισθεί η συνέπεια στην τήρηση των συμβολαίων, αλλά και να ενισχυθεί η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, να βελτιωθούν οι πολιτικές στην αγορά εργασίας, αλλά και να αυξηθούν οι επενδύσεις για την καινοτομία και την υποδομή.

Επικροτεί εξίσου την επιτυχία των ρωσικών αρχών να ενισχύσουν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με τη χορήγηση κεφαλαίων, τη βελτίωση των κανόνων για την εκκαθάριση τραπεζών με ελαχιστοποιημένη τη χρήση δημοσίου χρήματος και με τη διεξαγωγή διεξοδικών ελέγχων πάνω στην ποιότητα του ενεργητικού των ρωσικών τραπεζών. Οπως τονίζει, τα πορίσματα των ελέγχων αυτών χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ρωσικών τραπεζών και την περαιτέρω βελτίωση της τραπεζικής εποπτείας και του ρυθμιστικού πλαισίου του κλάδου. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της εβδομάδας, ο γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις του Νουριέλ Ρουμπινί προέβη σε ανάλογες εκτιμήσεις για την οικονομία της Ρωσίας, στο πλαίσιο διεθνούς χρηματοπιστωτικού συνεδρίου που διεξήχθη στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή