Ετοιμος για μία ακόμα σκληρή διαπραγμάτευση

Ετοιμος για μία ακόμα σκληρή διαπραγμάτευση

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Λονδίνο είναι λογικό να ζητήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. αλλά και το Βερολίνο θα προβάλει απαιτήσεις στις συνομιλίες με τη Βρετανία για τη μελλοντική σχέση με τους ώς προσφάτως εταίρους του. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προϊδεάζοντας τη Βρετανία ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, ο κ. Σόιμπλε ερωτήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, πως η Βρετανία πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά για τη βρετανική βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. «Νομίζω πως είναι πολύ λογικό να ζητήσει ο νέος υπουργός αυτό που ανέφερε» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά χωρίς να διευκρινίσει κατά πόσον είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Εσπευσε, αντιθέτως να προσθέσει πως «είναι εξίσου λογική θέση από πλευράς όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και αξιωματούχων, ακόμη και από πλευράς των εθνικών κυβερνήσεων, να αρχίσουμε τις συνομιλίες από το πώς θα λύσουμε όσα προβλήματα δημιούργησε η απόφαση της Βρετανίας».

Ετσι, τις προθέσεις του Βερολίνου ως προς αυτό το αίτημα της Βρετανίας κλήθηκε να διασαφηνίσει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εννοούσε πως οι Βρετανοί «θα υποβάλουν αιτήματα που είναι λογικά από τη δική τους οπτική γωνία και από τη δική μας οπτική γωνία είναι λογικό να έχουμε και εμείς αιτήματα». Εσπευσε να προσθέσει πως «δεν έχει ακόμη υποβληθεί αίτηση και επομένως ό,τι κι αν πούμε είναι εικασίες». Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να εγκαινιάσει τις συνομιλίες για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. πριν από το τέλος του έτους. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί η χώρα τι πραγματικά θέλει από τη νέα της σχέση με την Ευρώπη και πώς θα κινηθεί προκειμένου να το επιτύχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή