Σε αναμονή… η Federal Reserve

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. αρχίζει ήδη να επηρεάζει τις αποφάσεις των ιθυνόντων άλλων χωρών και εν προκειμένω της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Ενώ τους τελευταίους μήνες στελέχη της Federal Reserve έχουν επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς ανακάμπτει η αμερικανική οικονομία, φαίνεται πως τώρα αναθεωρούν τη στάση τους. Η Federal Reserve δεν πρόκειται να επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, παρά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφεται στην αμερικανική αγορά εργασίας κι ενώ τα ποσοστά κατατείνουν σε σχεδόν πλήρη απασχόληση. Και ο λόγος είναι, βέβαια, ότι μεσολάβησε ως αστάθμητος παράγων η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. που υπαγορεύει στάση αναμονής.

Τους προβληματισμούς της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αποκάλυψαν στελέχη της στο Reuters ενόψει της επόμενης συνεδρίασης που θα έχει η Fed στις 26 και 27 Ιουλίου. Οπως ανέφεραν, ο σκληρός πυρήνας της τράπεζας προτιμά τώρα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και ενδεχομένως για μήνες, μολονότι μόλις τον περασμένο μήνα τα περισσότερα στελέχη της εξεδήλωναν την πρόθεση να προχωρήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο τρέχον έτος. Μιλώντας στο Reuters, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, υπογράμμισε ότι «μετά το Brexit οι άνθρωποι θέλουν να τηρήσουν στάση αναμονής» και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία βιασύνη». Επανέλαβε, άλλωστε, τη θέση του ότι αρκεί μία και μόνον αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μέσα στην επόμενη διετία εκτός κι αν μεσολαβήσουν κάποια αιφνιδιαστικά σοκ που θα εξωθήσουν την αμερικανική οικονομία είτε προς μια καλύτερη κατάσταση είτε προς μια χειρότερη. Παράλληλα ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Ρόμπερτ Καπλάν, επανέλαβε την έκκληση που έχει απευθύνει προς την επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να υιοθετήσει μια «υπομονετική και σταδιακή» προσέγγιση στο θέμα των επιτοκίων. Τέλος, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντας, Ντένις Λόκχαρντ, δήλωσε ότι και αυτός επιθυμεί επίσης να επιδείξει «σύνεση και υπομονή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή