Βρετανοί CEO σε κατάσταση νευρικής κρίσης λόγω του Brexit

Βρετανοί CEO σε κατάσταση νευρικής κρίσης λόγω του Brexit

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη νέα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ειδικό αξιωματούχο για να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του Brexit, ίσως οι νεφελώδεις προοπτικές της Βρετανίας αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, οι αγορές να αναθαρρούν και η στερλίνα να ενισχύεται. Πάντως, ο κ. Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, προτίμησε να περιμένει να διασαφηνιστεί η κατάσταση και πιθανώς τον Αύγουστο να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, ώστε να αναζωογονήσει την οικονομία με επιπλέον ρευστότητα. Ούτως ή άλλως, οι δυσμενείς επιπτώσεις της εξόδου είναι ορατές.

Ενα από τα πρώτα σοβαρά θύματα είναι oι επιχειρήσεις της – με απλά λόγια, το ηθικό όσων τις διοικούν. Κι αυτό καταγράφηκε σε έρευνα της Credit Suisse με τη συμμετοχή διευθυνόντων συμβούλων από κορυφαίες βρετανικές επιχειρήσεις, των οποίων η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί μετά το δημοψήφισμα. Επιπροσθέτως, πρώτη φορά μετά το 2013 περισσότερες είναι οι εταιρείες που αναμένουν να μειώσουν τις δαπάνες τους απ’ όσες προτίθενται να τις αυξήσουν. Ορισμένες έχουν αναθεωρήσει τα σχέδιά τους για προσλήψεις και επενδύσεις, ενώ άλλες τα άφησαν στην άκρη, έως ότου διευκρινιστεί η νέα σχέση Βρετανίας και Ε.Ε.

Το βέβαιο είναι, όπως φάνηκε στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η Ε.Ε. δεν θα τιμωρήσει τη Βρετανία για την απόφασή της, αλλά ούτε και θα της επιτρέψει να επωφεληθεί από αυτήν. Συν τοις άλλοις, πολλοί προειδοποιούν για ύφεση το 2017, όταν οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% εν συγκρίσει με την προηγούμενή τους εκτίμηση για 2%. Η ομάδα οικονομικών αναλυτών της Credit Suisse προβλέπει περιστολή ΑΕΠ κατά 1%, λόγω του αντικτύπου του Brexit στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των δαπανών τους, εξαιτίας του ότι είναι απροετοίμαστες, όπως και τα νοικοκυριά, για την εποχή μετά την έξοδο από την Ε.Ε., λόγω της μείωσης των επενδύσεων στη Βρετανία και της δυσμενούς αντιμετώπισης των εξαγωγών των προϊόντων και των υπηρεσιών της –εν γένει και χρηματοπιστωτικών ειδικότερα– στην Ε.Ε. Πάντως, ο νέος υπ. Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δεσμεύθηκε ώστε να καταβάλει κάθε προσπάθεια το Σίτι του Λονδίνου, προκειμένου να μη χάσει την αίγλη του ως παγκόσμιο επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή