Η ΕΚΤ πρέπει να ρίξει τον πήχυ στα ομόλογα

Η ΕΚΤ πρέπει να ρίξει τον πήχυ στα ομόλογα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να χαλαρώσει τα κριτήρια για αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να καταφέρει να υλοποιήσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1,7 τρισ. ευρώ. Μερίδα αναλυτών της αγοράς εκτιμά πως είναι πιθανή η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. Περίπου το 55% των γερμανικών ομολόγων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος ομολόγων της ΕΚΤ, διότι οι αποδόσεις τους είναι χαμηλότερες από το επιτόκιο αποδοχής, σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας Pictet. Είναι μεγάλη άνοδος από το 38% που είχε σημειωθεί στις 2 Ιουνίου, όταν είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Από τις 23 Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο δημοψηφίσματος, έχει κορυφωθεί η αβεβαιότητα στις αγορές για την πορεία της Ευρώπης, ωθώντας τους επενδυτές σε καταφύγια. Κάποια από τα επικρατέστερα καταφύγια είναι τα γερμανικά ομόλογα μαζί με τα αμερικανικά, τα ιαπωνικά και τα ελβετικά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους σε οδηγούνται σε αρνητικό πρόσημο. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές προτίθενται να θυσιάσουν κάποια από τα κέρδη από τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα για να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους.

Αναλυτές της αγοράς δεν αναμένουν καμία περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη από την ΕΚΤ όταν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο την Πέμπτη. Καμία μεταβολή δεν υπήρξε, επίσης, στην πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα, αν και είχε θεωρηθεί πιθανή μια μείωση του βασικού επιτοκίου από το υφιστάμενο 0,5%.

Στην Ευρωζώνη, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες βρίσκεται ήδη στο -0,4%, ένα μέτρο που στοχεύει στο να μη συσσωρεύεται ρευστό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία μέσω της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ετσι, η ΕΚΤ αδυνατεί να αγοράσει γερμανικά ομόλογα με απόδοση χαμηλότερη από το -0,4%. Χθες, οι αποδόσεις των 5ετών και 2ετών γερμανικών ομολόγων κινούνται στο -0,56% και -0,64%, αντίστοιχα.

Αν και μπορεί η ΕΚΤ να μην επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται όμως να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τη λήψη μέτρων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των αναλυτών της αγοράς. «Οι οικονομολόγοι μας κάνουν λόγο για τη λήψη μέτρων τον Σεπτέμβριο, αν και μπορεί να υπάρξουν μικρές μεταβολές του προγράμματος μέχρι τότε», σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Μπέντζαμιν Σρόντερ. «Θεωρούμε εφικτή μια μείωση του επιτοκίου αποδοχής ακόμη και αυτή την Πέμπτη», σχολιάζει ο Μάικλ Λέστερ, αναλυτής της Commerzbank, προσθέτοντας πως οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων παραμένουν τόσο χαμηλές, που δεν επιτρέπουν την υλοποίηση αγορών έως 80 δισ. ευρώ από ομόλογα κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή