Πτώση 7,08% στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης

Πτώση 7,08% στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ ήταν το τίμημα που πλήρωσε χθες η Τουρκία και όσοι έχουν επενδύσει σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των αγορών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Βραχύβια αποδείχτηκε χθες η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας μετά την υποχώρησή της κατά 4,6% το βράδυ της Παρασκευής, υποχώρηση που ήταν η μεγαλύτερη από το 2008. Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκλεισε χθες με πτώση 7,08% και η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε από το 8,89% την Παρασκευή στο 9,53% χθες, αύξηση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών.

ρχικά η λίρα ενισχύθηκε χθες μέχρι και κατά 3%, καθώς Τούρκοι επενδυτές πουλούσαν δολάρια προκειμένου να εκμεταλλευτούν την πτώση της ισοτιμίας την Παρασκευή. Πλέον είναι σαφές ότι η νέα κρίση στην Τουρκία έχει υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας, που είχε βασιστεί το τελευταίο διάστημα στην πτώση του κόστους δανεισμού και στην πτώση της τιμής των καυσίμων νωρίτερα. «Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Προβλέπουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα είναι ευάλωτα τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία και ότι η ισοτιμία της λίρας θα αυξομειώνεται τις επόμενες ημέρες. Αν υπονομευτεί σοβαρά το κράτος δικαίου τους επόμενους μήνες, τότε μπορεί να έχουμε και φυγή κεφαλαίων», λέει ο Πιοτρ Ματίς, αναλυτής νομισμάτων αναδυόμενων αγορών στην τράπεζα Rabobank στο Λονδίνο. Πλέον η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται ότι θα μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή