ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγορά ARM από SoftBank αντί 32,2 δισ. δολ.

exagora-arm-apo-softbank-anti-32-2-dis-dol-2143181

Σε εξαγορά-μαμούθ με τη χρήση ρευστού και μόνον προχωρεί ο ιαπωνικός κολοσσός της SoftBank, o οποίος αγοράζει αντί 32,2 δισ. δολαρίων (24,3 δισ. στερλινών) την ARM Holdings. Πρόκειται για βρετανική επιχείρηση, η οποία ασχολείται με τον σχεδιασμό και την τεχνολογία των επεξεργαστών και των γραφικών. Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία της χρησιμοποιούνται από τις Samsung, Apple και Huawei για τους δικούς τους μικροεπεξεργαστές. Η ARM θεωρείται κομβική παρουσία στο πεδίο του «Διαδικτύου των πραγμάτων», το οποίο παραπέμπει σε ευρύ δίκτυο διασυνδεδεμένων συσκευών, οχημάτων και αισθητήρων. Τα επιμέρους τμήματά του αναλαμβάνουν τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων, κάτι το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον ιδρυτή και επικεφαλής της Softbank Μασαγιόσι Σον.

Ουσιαστικά, όπως παρατηρούν αναλυτές, η SoftBank αποφασίζει με τόλμη να επενδύσει στις διαδικτυωμένες συσκευές, κίνηση η οποία θα την οδηγήσει στην επόμενη εξελικτική της φάση ως εταιρεία. Επί του παρόντος, τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται με την τεχνολογία της ARM εντοπίζονται σχεδόν στα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα στη διεθνή αγορά. Παράλληλα, η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Κέμπριτζ, επεκτείνεται και σε άλλες διαδικτυωμένες συσκευές, προσαρμοζόμενη στην επιβράδυνση της αύξησης στις πωλήσεις των έξυπνων κινητών. Στο πλαίσιο της εξαγοράς της, η SoftBank θα καταβάλει 17 στερλίνες ανά μετοχή, προσαύξηση 40% και πλέον από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η εν λόγω συμφωνία είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για τη SoftNank και μία από τις μεγαλύτερες ιαπωνικής εταιρείας εκτός συνόρων. Σηματοδοτεί τη μετάβασή της στο πεδίο του «Διαδικτύου των πραγμάτων» και των ημιεπεξεργαστών. Στο χαρτοφυλάκιό της έχει συμμετοχές, μεταξύ άλλων, στην αμερικανική τηλεπικοινωνιακή Sprint, στον κινεζικό κολοσσό λιανεμπορίου Alibaba, καθώς και στην εταιρεία ανθρωποειδών ρομπότ Αldebaran Robotics, η οποία κατασκεύασε το ρομπότ Pepper. Ο Μασαγιόσι Σον θεωρεί την απόκτηση της ARM ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της SoftBank. Αν και εκτός Iαπωνίας διατηρεί χαμηλό προφίλ, εντός έχει τη θέση ενός αντισυμβατικού και χαρισματικού οραματιστή, ο οποίος αποκομίζει κέρδη από τις τηλεπικοινωνίες και τις τοποθετεί σε νεοφυείς εταιρείες ή σε «μερικές τρελές ιδέες», όπως διατείνεται ο ίδιος.