Βολές ESM κατά της Κομισιόν για γραφειοκρατία στις αποφάσεις της

Βολές ESM κατά της Κομισιόν για γραφειοκρατία στις αποφάσεις της

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προσπάθειες που έκανε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη να βελτιώσει τη δημοσιονομική διακυβέρνηση στο επίπεδο της Ευρωζώνης, «η πολυπλοκότητα των κανόνων και η πολιτικοποιημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα του συνολικού πλαισίου», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ.

Σε ομιλία του σε συνέδριο για τη δημοσιονομική πολιτική, ο Στράουχ τόνισε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης έγιναν υπερβολικά πολύπλοκοι με τις αλλαγές που έγιναν μετά την κρίση.

Το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να στηριχθεί σε ισχυρούς θεσμούς, που θα διασφαλίζουν τη μη πολιτικοποιημένη εφαρμογή τους, σημείωσε ο αξιωματούχος τους ESM, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Von Hagen ότι «είναι ψευδαίσθηση η αντίληψη ότι μία ομάδα ανεξάρτητων κρατών, που διαφέρουν ριζικά ως προς τα πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους, μπορεί να κυβερνηθεί μέσα από ένα πλέγμα στατιστικών και αριθμητικών κανόνων».

Το κενό που υπάρχει σήμερα, είπε, θα μπορούσε να καλυφθεί στο μέλλον από το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB), αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε, το EFB θα πρέπει:

• Να έχει πρόσβαση και να ελέγχει τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Να είναι πολιτικά ανεξάρτητο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις.

• Να κάνει εισηγήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών για το υπερβολικό έλλειμμα και τις δημοσιονομικές πολιτικές χωρών-μελών και να προειδοποιεί έγκαιρα σε περίπτωση αποκλίσεων από το πρόγραμμα σταθερότητας και σύγκλισης, και

• Να καταρτίζει μελέτες για σχετικά θέματα και να τις ανακοινώνει δημόσια.

Ο Στράουχ θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν να έχει περισσότερο πολιτικό ρόλο στο μέλλον, κάτι που δεν θα την κάνει κατάλληλη για φύλακα της συμφωνίας της Ε.Ε. «Αν η Κομισιόν γίνει πιο πολιτική, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF)», το οποίο, σε αντιστοιχία με το ΔΝΤ, θα έχει την εποπτεία στα δημοσιονομικά θέματα με την κατάλληλη τεχνογνωσία, σημείωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή