ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντονες πιέσεις στην τουρκική λίρα και στα ομόλογα

entones-pieseis-stin-toyrkiki-lira-kai-sta-omologa-2143401

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και η ταχεία ανάκτηση του ελέγχου από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με τις εκτεταμένες απολύσεις από το Δημόσιο ή τη φυλάκιση των πιθανολογούμενων αντιπάλων του, δεν ανέκοψαν τη δραστική πτώση της ισοτιμίας της λίρας προς το δολάριο ούτε διασκέδασαν τις ανησυχίες των επενδυτών. Η νευρικότητα στις αγορές ήταν διάχυτη χθες, εν αναμονή της λήξης της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε περαιτέρω έκτακτα μέτρα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Χθες, πάντως, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της S&P υποβάθμισε σε «αρνητικές» τις προοπτικές της δανειοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας εν συγκρίσει με τις «σταθερές» προηγουμένως. Κατά τις εκτιμήσεις του, η πόλωση στην πολιτική σκηνή κλόνισε περαιτέρω το σύστημα συνταγματικών ελέγχων της χώρας. Παράλληλα, η S&P προειδοποίησε τους ξένους επενδυτές ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας, η οποία πιθανώς να ανασχέσει τις ροές επενδύσεων στην Τουρκία. Σε ανάλογο μήκος κύματος η αμερικανική τράπεζα JPMorgan εκτιμά πως, εάν υποβαθμιστεί η αξιολόγηση των ομολόγων της Τουρκίας σε επίπεδα «σκουπιδιών», οι εκροές κεφαλαίων από τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα πιθανώς να εκτιναχθούν στα 10 δισ. δολάρια.

Χθες μετά τη δημοσιοποίηση της υποβάθμισης των προοπτικών από την S&P, η λίρα κατακρημνίσθηκε προς το δολάριο στο ναδίρ δεκαμήνου και πλέον των 3, 0769 δολαρίων. Κατά τους αναλυτές, η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει προς το δολάριο έως τα επίπεδα των 3 δολαρίων, ενώ η υποβάθμιση των αξιολογήσεων της χώρας θα επισπευσθεί. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Τουρκίας τελούσαν χθες υπό διαπραγμάτευση κατά 20 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 9,83%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 9,1%.