Επενδύσεις 422 δισ. δολ. έως το 2020 από Κίνα

Επενδύσεις 422 δισ. δολ. έως το 2020 από Κίνα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη έμφαση προτίθεται να δώσει η κινεζική κυβέρνηση στην επέκταση του τεράστιου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, το οποίο θα φθάσει έως το 2025 τα 175.000 χιλιόμετρα, ενώ οι προγραμματισμένες επενδύσεις έως το 2020 θα ανέλθουν σε 422 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), ο σχεδιασμός των 175.000 χιλιομέτρων προβλέπει τα 38.000 να εξυπηρετούνται από υψηλής ταχύτητας σιδηρόδρομους. Ως μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο έτος η Κίνα διέθετε ένα λειτουργικό σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο εκτεινόταν σε μήκος 120.000 χιλιομέτρων. Επί του συνόλου αυτού τα 19.000 χιλιόμετρα αφορούσαν υπερταχείες.

Σε προοπτική πενταετίας, πάντως, και συγκεκριμένα το 2020, το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να εκτείνεται σε μήκος 150.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το ένα τρίτο θα είναι υψηλών ταχυτήτων. Επιπλέον, όπως ανέφερε η Επιτροπή θα καλύπτει ποσοστό άνω του 80% των μεγάλων αστικών κέντρων της Κίνας. Με ορίζοντα το 2030, πάντως, το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο θα συνδέει τις κινεζικές πόλεις, θα έχει αναβαθμιστεί αρκετά. Στόχος των επενδύσεων του Πεκίνου στις εν λόγω υποδομές είναι να περιοριστεί ο χρόνος μετακίνησης των επιβατών, οι οποίοι ταξιδεύουν μεταξύ των μεγάλων και μεσαίων σε μέγεθος πόλεων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερο βάρος και στην ενδυνάμωση των σιδηροδρομικών υποδομών στις κεντρικές και στις δυτικές περιφέρεις, ούτως ώστε η ανάπτυξή τους να είναι περισσότερο ισόρροπη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της βιωσιμότητας των έργων υποδομής για τον σιδηρόδρομο στην Κίνα, καθώς και των πολύ ευνοϊκών προοπτικών τους είναι η υπερταχεία, η οποία διασυνδέει την πρωτεύουσα με τη Σαγκάη. Συγκεκριμένα, το 2015 εμφάνισε καθαρά κέρδη 982 εκατ. δολαρίων, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Το συγκεκριμένο τρένο βρίσκεται υπό τη διαχείριση μιας εταιρίας του Δημοσίου, η οποία, εντούτοις, δεν είχε δημοσιοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία της στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτά έγιναν γνωστά μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου, το οποίο είχε στα χέρια της μία από τις μετοχικές της εταιρείες και, συγκεκριμένα, η Beijing-Shanghai High-Speed Railway Co.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή