Μαλαισιανό σκάνδαλο με κινηματογραφικές διαστάσεις…

Μαλαισιανό σκάνδαλο με κινηματογραφικές διαστάσεις…

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σιγκαπούρη προτίθεται με αποφασιστικότητα να λάβει μέτρα κατά τεσσάρων μεγάλων τραπεζών εξαιτίας παράνομων συναλλαγών με το 1ΜDB, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, το οποίο εμπλέκεται σε σοβαρότατο σκάνδαλο απάτης με παγκόσμιες διαστάσεις.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας, αναφέρει το BBC, κατηγορείται ότι «εξαφάνισε» από το εν λόγω ταμείο σχεδόν 3,5 δισ. δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων για αγορά πολυτελών κατοικιών, έργων τέχνης και ιδιωτικών τζετ, αλλά και για να χρηματοδοτήσει ταινίες. Οι τοπικές μονάδες των Standard Bank, UBS, DBS και Falcon Bank στη Σιγκαπούρη «παρουσιάζουν αδυναμίες και κενά στους εσωτερικούς τους ελέγχους για πάταξη του ξεπλύματος χρήματος», όπως προκύπτει από τις έρευνες. Τα πιστωτικά ιδρύματα, πάντως, δηλώνουν πως συνεργάζονται με τις Αρχές σε μια υπόθεση άκρως κινηματογραφική – η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ», η οποία στιγμάτιζε την απληστία των χρηματιστών, έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από το 1MDB.

Oι εισαγγελείς στη Σιγκαπούρη προέβησαν και σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 177 εκατ. δολαρίων, που συνδέονται με το 1ΜDB. Αυτό ιδρύθηκε από τον Μαλαισιανό πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ το 2009. Σύμφωνα με δήλωση της Νομισματικής Αρχής Σιγκαπούρης, οι έρευνές της ξεκίνησαν πριν από 17 μήνες και αποκάλυψαν ότι υπήρχε ένα πολυεπίπεδο και εκτεταμένο σύστημα συναλλαγών, οι οποίες αποσκοπούσαν στο να αποκρύπτουν και να παραποιούν σωρεία αμφιλεγόμενων πράξεων. Στη διερεύνηση της υπόθεσης συμμετέχουν πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές κινούν διαδικασίες κατάσχεσης για περιουσιακά στοιχεία 1 δισ. δολαρίων, που συνδέονται με το 1ΜDΒ, ενώ στην Ελβετία αντιστοίχως κατασχέθηκαν πίνακες ζωγραφικής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή