Η Ιταλία αναζητεί «σωσίβιο» στους ιδιώτες για τη Monte dei Paschi

Η Ιταλία αναζητεί «σωσίβιο» στους ιδιώτες για τη Monte dei Paschi

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάσωση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, ετοιμάζει πυρετωδώς η Ρώμη ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των πανευρωπαϊκών τραπεζικών stress tests στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι αβέβαιο κατά πόσον θα δώσει τη συγκατάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνει την τελευταία της απόπειρα να διασώσει την Banca Monte dei Paschi και να αποφύγει να «κουρέψει» τους πιστωτές της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου εν λειτουργία. Το σχέδιο της Ρώμης περιλαμβάνει την ενίσχυση του επιδοτούμενου από το κράτος ταμείου διάσωσης Atlante κατά 4,25 δισ. ευρώ. Επιπλέον κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ θα δοθούν εν μέρει από την κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti και από κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Στόχος είναι το ταμείο διάσωσης Atlante να τιτλοποιήσει προς πώληση μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Monte dei Paschi ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ που διαθέτει η ιταλική τράπεζα σε «κόκκινα» δάνεια. Το ταμείο Atlante σκοπεύει να τιμολογήσει τα δάνεια στο 34% της ονομαστικής τους αξίας, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από το 23%, που είναι σήμερα η τιμή τους στην αγορά. «Είναι η τελευταία προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να επιλύσει το πρόβλημα της Monte dei Paschi», σχολιάζει ανώνυμη πηγή. «Μπορεί να λειτουργήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστούν να “κουρέψουν” μικροεπενδυτές, πράγμα που δεν θέλει ο Ρέντσι», προσθέτει. Αλλες τράπεζες, περιλαμβανομένων των JPMorgan και Mediobanca, είναι έτοιμες να ενισχύσουν την προσπάθεια διάσωσης στην περίπτωση που προκύψει χρηματοδοτικό κενό. Αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσαν να χρειαστούν μέχρι και 7 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια.

Προφανώς η Ρώμη ανησυχεί πως η Monte dei Paschi δεν θα περάσει τα stress tests και θέλει να προλάβει ενδεχόμενο ξέσπασμα πανικού. Την Τρίτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) είχε λάβει μια αμφίσημη απόφαση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία που ορίζει ως υποχρεωτικό το «κούρεμα» ιδιωτών επενδυτών τραπεζών προτού επιχειρηθεί διάσωση με κρατικό χρήμα. Το ΔΕΕ έκρινε ότι η οδηγία της Κομισιόν είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από την άλλη πλευρά, το ΔΕΕ έκρινε ότι δεν είναι υποχρεωτικό το «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών και ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή