Στα συνταξιοδοτικά ταμεία εναποθέτει τις ελπίδες της η ιταλική κυβέρνηση

Στα συνταξιοδοτικά ταμεία εναποθέτει τις ελπίδες της η ιταλική κυβέρνηση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση κινητοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι προκάλεσε η δεινή κατάσταση της Monte dei Paschi, της παλαιότερης και τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται να εμφανίσει τεράστιο κεφαλαιακό έλλειμμα στα πανευρωπαϊκά στρες τεστ του κλάδου της. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταρτίσει σχέδιο διάσωσής της με ιδιωτικά κεφάλαια, πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά τους την Παρασκευή. Εξετάζει την αύξηση κεφαλαίου της Monte de Paschi κατά 5 δισ. ευρώ και την απαλλαγή της από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα τιτλοποιηθούν. Ετσι, ο Ρέντσι ζήτησε από εξειδικευμένα συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύσουν σε «κόκκινα» δάνειά της, καθώς και σε εκείνα άλλων τραπεζών.

Χθες, δεύτερη μέρα διαδοχικά και δύο φορές σε μισή ώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Monte dei Paschi μετά την αρχική πτώση σχεδόν κατά 5% και την εκ νέου κατά 7,25%. Οταν επαναλήφθηκε η διαπραγμάτευση, είχε περιορίσει τις απώλειές της στο 2%. Τη Δευτέρα με την έναρξη των συναλλαγών η μετοχή της Monte dei Paschi κατρακύλησε κατά 8% και ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευσή της. Εκτιμάται, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πως η τράπεζα θα εμφανίσει κεφαλαιακό έλλειμμα στην προοπτική του δυσμενούς σεναρίου, όπως το προβλέπουν τα στρες τεστ. Η τράπεζα επιδιώκει να συμμορφωθεί προς το αίτημα της ΕΚΤ να θέσει υπό έλεγχο τα οικονομικά της. Βάσει αρχικού σχεδίου, το Atlante, το ταμείο διάσωσης τραπεζών με τη συμμετοχή ιδιωτών και ξένων ιδρυμάτων, όπως της HSBC κ.ά., θα αγόραζε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Monte σε υψηλότερη τιμή από αυτή των επενδυτών, αλλά κάτω από την καθαρή λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου – εξ ου και θα ανακύψει έλλειμμα.

Οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για ένα ακόμα θερμό επεισόδιο στην Ε.Ε. εν όψει των αποτελεσμάτων των στρες τεστ του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Αρχικά ήταν η αιφνιδιαστική απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. και τώρα το μείζον πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της Ιταλίας. Η οικονομία της χώρας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, δεν θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα σε ορίζοντα δεκαετίας, ενώ επωμίζεται και το φορτίο των 360 δισ. σε «κόκκινα» δάνεια. Εξ αυτών τα 200 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια, τα οποία δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ, αλλά συμπεριλαμβάνονται ακόμη στους ισολογισμούς των τραπεζών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή