Τι θα ζυγίσει σήμερα η Fed

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει σήμερα τα επιτόκια δανεισμού η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και να αναβάλει τη δυνητική τους αύξηση μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αναμένουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Κεντρική θέση στις συζητήσεις που διεξάγουν χθες και σήμερα οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες, στο πλαίσιο της μηνιαίας συνάντησής τους, έχει το πρόβλημα του πώς θα καταφέρουν να συνδυάσουν τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την αμερικανική οικονομία, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και άλλα προβλήματα που όλα μαζί υπονομεύουν την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Για τον Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρο της περιφερειακής Fed του Σαν Φρανσίσκο και ένα από τα 17 μέλη που λαμβάνουν μέρος στη διαμόρφωση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, το μόνο που απαιτείται είναι λίγη ακόμη εμπιστοσύνη ότι όντως ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, (εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές καυσίμων και επεξεργασμένων τροφίμων), στον οποίο δίνουν ιδιαίτερα βαρύτητα οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες, βρίσκεται προς το παρόν στο 1,6%. Με την απασχόληση να βρίσκεται κάθε μήνα πολύ επάνω από το σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται ώστε να μην υπάρχει απειλή για αύξηση της ανεργίας και χωρίς να υπάρχουν σημάδια περί αύξησης της παραγωγικότητας, ορισμένοι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιθανό να υποστηρίξουν πως είναι ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού ώστε να αποτραπεί σημαντική αύξηση του πληθωρισμού. «Αυτός είναι ο κίνδυνος και να είστε σίγουροι ότι αυτό θα υποστηρίξουν όσοι τάσσονται συνήθως υπέρ των υψηλών επιτοκίων δανεισμού», λέει ο Αλαν Μπάιντερ, καθηγητής του Πρίνστον και πρώην αντιπρόεδρος της Fed. «Εχω το προαίσθημα ότι θα συζητήσουν τον Ιούλιο για τον Σεπτέμβριο», προσθέτει.

Αλλοι κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, πρόεδρος της περιφερειακής Fed της Νέας Υόρκης, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν να περιμένουν μέχρι να εμφανιστούν ισχυρότερα σημάδια περί ανόδου του πληθωρισμού προτού αποφασίσουν να υποστηρίξουν αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. «Δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να αυξήσει κανείς τα επιτόκια δανεισμού μέχρι να έχει αυξηθεί το ποσοστό του πληθωρισμού», λέει ο Κέβιν Λόγκαν, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τον περασμένο Δεκέμβριο, για πρώτη φορά στη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας. Τον Δεκέμβριο οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα αύξαναν τα επιτόκια δανεισμού τέσσερις φορές στη διάρκεια του 2016, στην προσπάθειά τους να «εξομαλύνουν» την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που είχαν υιοθετήσει ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009. Ωστόσο, η εμφάνιση προβλημάτων στην παγκόσμια οικονομία, οι ταραγμένες χρηματοπιστωτικές αγορές και η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει αναγκάσει τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες να αναβάλλουν μέχρι σήμερα την επόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Επίσης, έχουν περιορίσει σε μόλις δύο τις πιθανές αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού εντός του 2016.

Παρ’ όλα αυτά, αν δεν εκδηλωθεί κάποιο σοκ στις αγορές ή αν δεν αντιστραφεί η πορεία σημαντικών αμερικανικών οικονομικών δεικτών, τότε ακόμη και κεντρικοί τραπεζίτες που παραδοσιακά υποστηρίζουν την ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων δανεισμού έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστήριζαν μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Μετά τον Ιούλιο, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεδριάσουν ακόμη τρεις φορές μέχρι το τέλος του έτους, τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Θεωρείται τελείως απίθανο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων δανεισμού τον Νοέμβριο λόγω της διενέργειας των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters υποστηρίζουν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού τουλάχιστον έως και τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή