Γερμανικές φίρμες στα χέρια ξένων ομίλων

Γερμανικές φίρμες στα χέρια ξένων ομίλων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές παραδοσιακές γερμανικές εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από ξένους ομίλους, ενισχύοντας την ανησυχία των Γερμανών σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τη φυγή τεχνογνωσίας.

Σε ένα εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle, αποτυπώνεται η κατάσταση και τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά: πολλοί καταναλωτές στη Γερμανία και σε άλλες χώρες πιστεύουν ότι οι παρακάτω εταιρείες είναι γερμανικές:

– Beck’s. Η διάσημη ζυθοποιία της Βρέμης εξαγοράστηκε το 2002 από τον βελγικό όμιλο Interbrew, στον οποίο ανήκουν οι μπίρες Stella Artois και Hoegaarden, δημιουργώντας τον κολοσσό Anheuser-Busch Inbev.

– Leitz. Κανένα γερμανικό γραφείο δεν μπορεί να φανταστεί την καθημερινότητά του χωρίς τα ντοσιέ αυτής της εταιρείας. Ομως, τη δεκαετία του ’90 η γερμανική εταιρεία πωλήθηκε στον σουηδικό όμιλο Esselte, ο οποίος στις αρχές της νέας χιλιετηρίδας πέρασε σε Αμερικανούς επενδυτές. Πριν από περίπου ένα χρόνο τα ντοσιέ σταμάτησαν να κατασκευάζονται στη Στουτγάρδη, όπως συνέβαινε για πολλές δεκαετίες. Η παραγωγή μεταφέρθηκε για λόγους κόστους εν μέρει στη μονάδα της Esselte στην Κάτω Σαξονία και εν μέρει στο εξωτερικό σε χώρες, όπως η Πολωνία και η Τσεχία.

– Knorr. Οι διάσημοι κύβοι μαγειρικής, τα μείγματα μπαχαρικών και οι έτοιμες σος ανήκουν από το 2000 στη Unilever. Eνα μέρος της παρασκευής παραμένει ωστόσο στη Γερμανία, στις πόλεις Aουερμπαχ της Σαξονίας και Χαϊλμπρόν της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

– Penaten. H κρέμα ανήκει στα γνωστότερα προϊόντα περιποίησης για μωρά και όχι μόνο. Εδώ και περίπου 30 χρόνια, η γερμανική εταιρεία από το κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας πέρασε στον αμερικανικό κολοσσό Johnson & Johnson, ο οποίος αποφάσισε στις αρχές του 2000 να μεταφέρει την παραγωγή στην Ιταλία και τη Γαλλία.

– Tempo. Τα χαρτομάντιλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γερμανία είναι εδώ και αρκετά χρόνια σουηδικά. Το 2007 ο όμιλος Svenska Cellulosa (SCA) αγόρασε τη γερμανική εταιρεία χαρτιών υγείας από την αμερικανική Procter & Gamble και στη συνέχεια σταμάτησε την παραγωγή στη Γερμανία.

– UHU. Η ιστορία της διάσημης γερμανικής κόλλας ξεκινά το 1886 με την κατασκευή χημικού εργοστασίου από έναν Γερμανό φαρμακοποιό στην πόλη Μπιλ της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή