Spiegel: Με δύο μέτρα και δύο σταθμά ο κ. Σόιμπλε

Spiegel: Με δύο μέτρα και δύο σταθμά ο κ. Σόιμπλε

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ασκεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με αφορμή τη θέση που πήρε για μη επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, εξαιτίας της μη συμμόρφωσής τους στους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να τάχθηκε υπέρ της μη επιβολής κυρώσεων και μάλιστα να έπεισε και τους ομολόγους του και την Κομισιόν γι’ αυτό. Ωστόσο, το Spiegel έκανε λόγο χθες για μεροληπτική στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας υπέρ της Ισπανίας, ενώ αντίθετα απορρίπτει κάθε επιείκεια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση της Ελλάδας πολλοί είναι εκείνοι που προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη.

Το γερμανικό περιοδικό αποδίδει τη διαφορετική προσέγγιση του κ. Σόιμπλε σε Ελλάδα και Ισπανία, στο γεγονός ότι στην Ελλάδα η αντίσταση προέρχεται από μια αριστερή κυβέρνηση, ενώ αντιθέτως στην Ισπανία ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι. Να σημειωθεί ότι το Spiegel υποστηρίζει πως είναι σωστό ότι δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο κ. Σόιμπλε δεν αναμένεται να δείξει την ίδια επιείκεια και στην Ελλάδα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και αποτελεί διαφορετική περίπτωση σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, το Spiegel υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση και άλλων χωρών. Και υπενθυμίζει ότι στο ερώτημα γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση «επειδή είναι η Γαλλία». Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό εκτιμά ότι όταν η Ε.Ε. δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλει κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία.

«Είναι απογοητευτικό το ότι δεν υπάρχει συνέχεια όσον αφορά το συμπέρασμα πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για να σταθεροποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους» ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup σε ανακοίνωσή του. Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ήδη, η Ισπανία και η Πορτογαλία κινδυνεύουν ακόμα». Πρόσθεσε, δε, ότι θα περιμένει διευκρινίσεις για την απόφαση και θα συζητήσει το θέμα με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή