ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμένη εμπιστοσύνη μετά τα stress tests

02s2mont

Οι δοκιμασίες αντοχής στις οποίες υπεβλήθησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μάλλον δεν έπεισαν τους επενδυτές ότι η Ευρώπη έχει ενισχύσει αποφασιστικά το τραπεζικό της σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί η Moody’s και άλλοι αναλυτές να αποφάνθηκαν ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει σε μια υποθετική οικονομική κρίση, ωστόσο χθες οι επενδυτές εμφανίστηκαν σκεπτικοί. Οι μετοχές των τραπεζών που δεν εμφάνισαν τόσο καλά αποτελέσματα στις δοκιμασίες δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, ενώ ο τραπεζικός δείκτης του STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 1,64%.

Οι ανησυχίες περί της κερδοφορίας της τραπεζικής βιομηχανίας ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν η Eurostat εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη περιορίστηκε στο 0,3% το Β΄ τρίμηνο, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι επιβραδύνθηκε σημαντικά και η μεταποίηση τον Ιούλιο.

Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές επέκριναν τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν ήταν επαρκώς αυστηρές στις τραπεζικές δοκιμασίες, διότι στο υποθετικό δυσμενές σενάριο δεν περιέλαβαν τις επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., την επίπτωση των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού στην κερδοφορία των τραπεζών ή τις συνέπειες που θα είχε μια αναδιάρθρωση κρατικού χρέους. Η κριτική είναι βάσιμη, ωστόσο το γεγονός ότι χθες δέχτηκαν πιέσεις οι τράπεζες που είχαν τα λιγότερα καλά αποτελέσματα στις δοκιμασίες αντοχής αποδεικνύει ότι αυτές πέτυχαν τον στόχο τους, δηλαδή να εντοπίσουν τα προβλήματα και να ασκήσουν πίεση για την επίλυσή τους.

Η μετοχή της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, αρχικά ενισχυόταν μέχρι και 3,4% χάρη στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που είχε παρουσιάσει η τράπεζα το βράδυ της Παρασκευής. Οι δοκιμασίες έδειξαν ότι η Monte dei Paschi θα χρεοκοπούσε στο δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, γενικά οι ιταλικές τράπεζες δεν τα πήγαν τόσο καλά στις δοκιμασίες. Η μετοχή της UniCredit, της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, υποχώρησε χθες κατά 9,2%, ενώ νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευση της μετοχής.

Οι Deutsche Bank και Commerzbank μπορεί να μην τα πήγαν τόσο άσχημα στις δοκιμασίες αντοχής όσο φοβόντουσαν ορισμένοι, ωστόσο επίσης δεν έπεισαν τους επενδυτές για την ευρωστία τους. Η μετοχή της D.B. υποχώρησε χθες κατά 1,83% και της Commerzbank κατά 2,22%.

Η βρετανική Barclays εμφάνισε και αυτή σχετικά χαμηλό βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων (CET1), με αποτέλεσμα να υποχωρήσει χθες κατά 2,40%. «Οι δοκιμασίες ήταν υπερβολικά εύκολες, τα στοιχεία δεν μας λένε πολλά. Αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές υψηλότερα θα ήταν κάποιο σημάδι ότι ενισχύεται η ανάπτυξη» σχολίασε στο Bloomberg o Πέτερ Γκάρνρι, επικεφαλής αναλυτής μετοχών στη Saxo Bank.

Συρρίκνωση μεταποίησης

Η μεταποίηση στη Βρετανία συρρικνώθηκε τον Ιούλιο κατά πολύ περισσότερο απ’ όσο φοβόντουσαν οι αναλυτές, αναδεικνύοντας αμέσως τις αρνητικές συνέπειες του Brexit. «Σημειώθηκε ότι υποχώρησε σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, σε εταιρείες κάθε μεγέθους» σχολίασε χθες ο Ρομπ Ντόσον της εταιρείας Markit, που διενεργεί τις έρευνες υπεύθυνων παραγγελιών (PMI). Ο σχετικός δείκτης υπέστη τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις αρχές του 2013 και ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών. Παράλληλα ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών ο δείκτης κόστους παραγωγής εξαιτίας της υποχώρησης της στερλίνας. Η μεγάλη υποχώρηση της μεταποίησης και η ακόμη μεγαλύτερη που προδιαγράφεται εκτιμάται ότι θα αναγκάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει την ερχόμενη Πέμπτη το βασικό επιτόκιο δανεισμού από το 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το 2008. Παράλληλα, ενισχύονται οι πιέσεις και προς τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας και να μην περιμένει το φθινόπωρο και την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού.