Κάτω από τα 40 δολ. το βαρέλι το αργό

Κάτω από τα 40 δολ. το βαρέλι το αργό

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχώρησε χθες κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο. Αιτία είναι η διάψευση των προσδοκιών περί τερματισμού της κατάστασης υπερπροσφοράς πετρελαίου που υπάρχει στις παγκόσμιες αγορές, τη στιγμή που τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου (και βενζίνης) βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 97 ετών. Στη διάρκεια του Ιουλίου η τιμή του αμερικανικού αργού είχε υποχωρήσει κατά 14%, μηνιαία πτώση που είναι η μεγαλύτερη εδώ και ένα έτος. Από τις αρχές Ιουνίου η πτώση του πετρελαίου αγγίζει το 21%. Η απόφαση της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, να μειώσει την τιμή για τους Ασιάτες πελάτες της κατά 1,10 δολάρια κάτω από την τιμή αναφοράς στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης ενίσχυσε τις πτωτικές πιέσεις.

Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρούσε και αυτή κατά 3,49% στα 42,01 δολάρια το βαρέλι. Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου ανήλθαν στα 521,1 εκατ. βαρέλια στις 22 Ιουλίου, ενώ τον Απρίλιο είχαν ανέλθει στα 543,4 εκατ. βαρέλια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 1929. «Είναι η αντανάκλαση της επίγνωσης πως υπάρχει υπερβολική προσφορά στην αγορά πετρελαίου, τουλάχιστον προς το παρόν», εξηγεί στο Bloomberg ο Τιμ Εβανς, αναλυτής ενέργειας της Citi Futures Perspective στη Νέα Υόρκη. Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν αυξήσει την παραγωγή τους. Ο αριθμός ενεργών πετρελαιοπηγών έχει αυξηθεί από τις αρχές Ιουνίου κατά 58 στις 374, σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes INC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή