Πέντε φορές καλύφθηκε η έκδοση εξαετών ομολόγων της Κύπρου

Πέντε φορές καλύφθηκε η έκδοση εξαετών ομολόγων της Κύπρου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκδοση εξαετών ομολόγων που πραγματοποίησε χθες η Κύπρος υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές, με την κυβέρνηση να αντλεί ένα ποσό μεγαλύτερο των 52 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ), υπεβλήθησαν 87 αιτήσεις για την αγορά ομολόγων 52,509 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, 67 αιτήσεις προήλθαν από Κύπριους και 20 αιτήσεις από ξένους επενδυτές με την αξία έκαστης να κυμαίνεται από 2.000 ευρώ μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή δημοπρασία είναι μία ακόμη θετική ένδειξη για την ικανοποιητική πορεία της κυπριακής οικονομίας, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s να αναβαθμίζει την προοπτική του τραπεζικού συστήματος από «σταθερή» σε «θετική». «Μετά την πάροδο μιας πενταετίας με ζημίες, αναμένουμε οι τράπεζες της Κύπρου να είναι κερδοφόρες το 2016 και διαβλέπουμε μετριοπαθή απόδοση της τάξεως του 0,3% με 0,5% από τα περιουσιακά στοιχεία τους» σχολίασε η Μελίνα Σκουρίδου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody’s. Στην έκθεση της Moody’s γίνεται, επίσης, αναφορά στην οικονομία της Κύπρου. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης αποδίδεται στην αναβίωση του τουρισμού, την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλάδου και την αύξηση της κατανάλωσης. Ετσι, αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στην αναδιάρθρωση δανείων και στην επέκταση των δραστηριοτήτων των τραπεζών.

Αρκετά υψηλότερες ήταν, επίσης, οι προσφορές που ελήφθησαν σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Στις 19 Ιουλίου, η Κύπρος προχώρησε στην έκδοση επταετούς ευρωπαϊκού ομολόγου και αντλήθηκε το ποσό του ενός δισ. ευρώ έναντι προσφορών στα 2,462 δισ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 3,75% και ετήσια απόδοση 3,8%.

Οι τράπεζες ήταν απόλυτα συνυφασμένες με την τύχη της κυπριακής οικονομίας στην κρίση του 2012-13, καθώς η Λευκωσία ζήτησε οικονομική βοήθεια λόγω της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ επιβλήθηκε κούρεμα στις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή