Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα

Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πτώση 0,9% οδήγησε χθες τη λίρα Τουρκίας η είδηση ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Ιούλιο στο 8,79%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για μια μικρότερη αύξησή του στο 8,16%.

Οι εξελίξεις υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και στη δυνατότητά της να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών που μειώνει τις αποδόσεις από τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Μετά τη νέα πτώση του τουρκικού νομίσματος, που ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών, το δολάριο ισοδυναμεί με 3,0189 λίρες. Παράλληλα με το νόμισμα της γείτονος, σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον δείκτη Borsa Instanbul 100 να υποχωρεί για τρίτη συναπτή μέρα. Οι μετοχές τουρκικών εταιρειών υποχώρησαν κατά 2,1%, με την τράπεζα Akbank TAS να σημειώνει απώλειες 1,8%.

Εξίσου σημαντική είναι η αναταραχή που προκάλεσε η είδηση για την αύξηση του πληθωρισμού στις αγορές ομολόγων του τουρκικού Δημοσίου. Οι αποδόσεις των δεκαετών τουρκικών ομολόγων σημείωσαν χθες άνοδο 13 μονάδων βάσης, φθάνοντας στο 9,89% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας. Είχε προηγηθεί γενικότερη πτώση των χρηματιστηρίων στις αναδυόμενες αγορές, καθώς η νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι αναζωπύρωσε την ανησυχία ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή