Αποδόσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την άνοδο των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς επανήλθε στην αγορά η ανησυχία για το πλεόνασμα προσφοράς αλλά και για ενδεχόμενη πτώση της ζήτησης από την ενεργοβόρο Κίνα. Οι τιμές κυμαίνονταν χθες το απόγευμα γύρω στα 41,50 δολάρια το βαρέλι και για τους δύο δείκτες αναφοράς. Τη Δευτέρα οι τιμές είχαν υποχωρήσει κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο και στη συνέχεια την Τετάρτη και την Πέμπτη ενισχύθηκαν κατά 6%, όταν έγινε γνωστό ότι μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ. Πριν από την τελευταία αυτή ανάκαμψη, πάντως, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είχαν συνολικά υποχωρήσει κατά 20% από τα 50 δολάρια το βαρέλι, όπου είχαν φθάσει στις αρχές Ιουνίου.

Στροφή των επενδυτών στον χρυσό

Οι επενδυτές επιστρέφουν στον χρυσό, με την τιμή του να διαμορφώνεται την Παρασκευή στα 1.362,30 δολάρια ανά ουγγιά, με σταθερή άνοδο από τα 1.350,59 δολάρια μία εβδομάδα πριν και από τα 1.214,65 δολάρια στις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), οι επενδυτές καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στον χρυσό, διότι αποτελεί ελκυστικότερο καταφύγιο σε αποδόσεις απ’ ό,τι τα κρατικά ομόλογα των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Η εφαρμογή μιας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής –με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης– έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των γερμανικών, των ελβετικών, των ιαπωνικών, των βρετανικών και των αμερικανικών ομολόγων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εάν όχι σε αρνητικό έδαφος. Οπότε οι επενδυτές έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους στον χρυσό, που υπόσχεται μεγαλύτερα κέρδη, οδηγώντας την τιμή του σε άνοδο 27% από τις αρχές του έτους. Από την άλλη πλευρά, η δημοπρασία 10ετών ιαπωνικών ομολόγων, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου, προσέλκυσε τη χαμηλότερη ζήτηση στο πεντάμηνο. Ενας ακόμα παράγοντας που έχει βοηθήσει στην άνοδο της τιμής του χρυσού στο ζενίθ διετίας είναι η αύξηση των επενδύσεων από τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες επιδιώκουν τη διαφοροποίηση από το δολάριο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Παρά την ηρεμία, λόγω θέρους, που επικρατεί στις σχέσεις Αθήνας – δανειστών, οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι η χώρα έχει βρει τον βηματισμό της. Και αυτό τόσο επειδή η συμφωνία του Eurogroup αφήνει σημαντικά θέματα άλυτα, όσο και γιατί η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ένα βαρύ πρόγραμμα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα έτη. Από τις 24 Mαΐου, όταν το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στο 10ετές ομόλογο η απόδοση έχει αυξηθεί κατά 13,6%, φθάνοντας χθες στο 8,3% από 7,3% που ήταν πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ενώ στο 3ετές ομόλογο η απόδοση έχει εκτοξευθεί κατά 32,8% (ανήλθε χθες στο 9,7% από 7,3% στις 24 Mαΐου). Αυτό το γεγονός καθιστά ισχυρή την ανησυχία των επενδυτών για το τι θα γίνει στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, όταν θα λήγει το μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή