2 δισ. «κόκκινα» δάνεια θέλει η PCP

2 δισ. «κόκκινα» δάνεια θέλει η PCP

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ενδιαφέρον εμφανίζει η αγορά των «κόκκινων» δανείων, όπως προκύπτει από την πρόθεση της PCP Capital Partners LLP, η οποία εξετάζει την επένδυση 2 δισ. δολαρίων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

Οχημα για την είσοδό της στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, είναι η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Παγκρήτια Τράπεζα. Σημειώνεται ότι η Συνεταιριστική Παγκρήτια Τράπεζα έχει δρομολογήσει να υλοποιήσει πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 35 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το δυσμενές σενάριο. Η τράπεζα έχει πάντως καλύψει τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια που απαιτούνται για τη διαμόρφωση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% τουλάχιστον, προχωρώντας στην ενίσχυση των κεφαλαίων με 70 εκατ. ευρώ περίπου, μέρος των οποίων καλύφθηκε με δύο ομολογιακές εκδόσεις.

Μετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου του τρέχοντος έτους, στο τέλος του οποίου η τράπεζα εμφάνισε κέρδη ύψους 6,37 εκατ. ευρώ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκε περαιτέρω στο 9,31% και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 91,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015. Η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή, σενάριο που ήταν ανοιχτό από την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2015. Το χρονοδιάγραμμα είναι ανοιχτό με δεδομένη τη βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και το γεγονός ότι δεν είναι συστημική τράπεζα. Πηγές πάντως από την τράπεζα, σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα της WSJ, σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αποδέκτες σχετικού αιτήματος από την PCP Capital Partners, το οποίο ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα, έχει εγκαταστήσει ήδη ομάδα στην Ελλάδα, διερευνώντας τις σχετικές δυνατότητες.

Η συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας συνδυάζεται με την ανάληψη χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο δανείων της Παγκρήτιας Τράπεζας, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ανέχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) ανέρχονται σε 724 εκατ. ευρώ, τα NPE προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις φθάνουν τα 413 εκατ. ευρώ.

Το μοντέλο συμμετοχής της PCP Capital προσιδιάζει στο αντίστοιχο που διερευνάται για την Τράπεζα Αττικής, μέσα δηλαδή από τη συμμετοχή ξένου fund στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 70 εκατ. ευρώ, με παράλληλη ανάληψη χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η επικεφαλής της PCP Capital Αμάντα Στέιβελεϊ μιλώντας στο Reuters σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ανακεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η PCP έχει εντυπωσιαστεί από τη δουλειά που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ισχυρό κλίμα για ξένες άμεσες επενδύσεις».

Η κ. Στέιβελεϊ είναι γνωστή για τους στενούς δεσμούς της με επενδυτές του Κόλπου και έγινε ευρέως γνωστή για την ενορχήστρωση της επένδυσης 4,57 δισ. δολαρίων από το Αμπου Ντάμπι στην Barclays PLC στην κορύφωση της κρίσης. Εκτός από την ομάδα που έχει εγκαταστήσει στην Αθήνα, προτίθεται επίσης να δουλέψει με τοπικό όμιλο για να μπει στην αγορά της είσπραξης ή της αναδιάρθρωσης δανείων. Στα σχέδιά της είναι επίσης να αγοράσει ελληνικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή