Υποχώρησαν 4,4% οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο

Υποχώρησαν 4,4% οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχεται η ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, καθώς το εξωτερικό εμπόριο της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο εμφανίζει κάμψη τον Ιούλιο, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να μειώνονται περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας προστίθενται στην εικόνα αβεβαιότητας που περιβάλλει την παγκόσμια οικονομία, καθώς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές των πρώτων υλών και εμπορευμάτων και παρατείνεται η οικονομική αναιμία στην Ε.Ε., που κλονίζεται περαιτέρω από την απόφαση της Βρετανίας να την εγκαταλείψει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν τον περασμένο μήνα κατά 4,4% σε ετήσια βάση, όταν οι προβλέψεις των οικονομολόγων μιλούσαν για μείωση 3,0%. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, μειώθηκαν κατά 12,5%, όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για μείωση 7,0%. Το εμπορικό πλεόνασμα του ασιατικού οικονομικού γίγαντα παραμένει, πάντως, στα 52,31 δισ. δολάρια. Παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και για το πάγιο πρόβλημα της Κίνας, την αύξηση του χρέους της, ιδιωτικού και δημοσίου. «Η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας θα παραμείνει αναιμική για αρκετό καιρό», προεξοφλεί ο Τζούλιαν Εβανς Πρίτσαρντ, οικονομολόγος της Capital Economics. Δεδομένου του καίριου ρόλου που διαδραματίζει η Κίνα στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ο Εβανς Πρίτσαρντ εκτιμά πως έχουν παρέλθει μεν τα χειρότερα για πολλές αναδυόμενες αγορές, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και για το επόμενο έτος. «Δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι επιβραδύνεται η οικονομία της Κίνας, αλλά το θέμα είναι πόσο γρήγορα επιβραδύνεται και πόσο ασταθής είναι», τονίζει ο Τόμπι Λόσον, στέλεχος της Societe Generale στην Αυστραλία. Ο ίδιος τονίζει πως τελευταία τα κινεζικά χρηματιστήρια είναι πολύ πιο σταθερά από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, οπότε σημείωναν μεγάλη πτώση.

Οι πλημμύρες

Σύμφωνα, πάντως, με την επενδυτική Nomura, η μεγάλη υποχώρηση των εισαγωγών της Κίνας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, καταφέροντας καίριο πλήγμα στην εγχώρια ζήτηση. Σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιδράσει στην επιβράδυνση η κινεζική ηγεσία, η Nomura προεξοφλεί πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική της πολιτική. Τον περασμένο μήνα δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν το κινεζικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί κατά 6,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη 6,6%. Οικονομικοί αναλυτές τόνισαν τότε πως η κινεζική οικονομία σταθεροποιείται έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή