Γαλλοϊσπανικός «πόλεμος» για το φθηνό κρασί

Γαλλοϊσπανικός «πόλεμος» για το φθηνό κρασί

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γάλλοι οινοπαραγωγοί αντιτίθενται με έντονο τρόπο στις φθηνές εισαγωγές από την Ισπανία. Αποκορύφωμα η δολιοφθορά σε φορτηγά που μετέφεραν κρασί στο Σετ, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα για το θέμα αυτό από την Deutsche Welle και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέαμα που αντίκρισαν πριν από λίγες ημέρες οι κάτοικοι της γαλλικής πόλης Σετ στην επαρχία Λανγκντόκ–Ρουσιγιόν, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε βγει από ταινία. Περίπου 50.000 τόνοι ερυθρού ισπανικού οίνου χύθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πόλης έπειτα από διαρροή που προκλήθηκε σε πέντε φορτηγά–τάνκερ μεγάλου Γάλλου μεσάζοντα, προκαλώντας χωρίς υπερβολή μια πρωτοφανή πλημμύρα κρασιού. Πίσω από αυτή τη στοχευμένη ενέργεια, που κατά την ισπανική εκδοχή αποτελεί σαμποτάζ, κρύβεται μια ακτιβιστική ομάδα οινοπαραγωγών της περιοχής, γνωστή με το όνομα Comité Régionale d’Action Viticole (CRAV), η οποία ανέλαβε δίχως περιστροφές την ευθύνη για την ενέργεια αυτή.

Στόχος της CRAV ήταν, όπως ανέφερε το γαλλικό κανάλι France 3, να αντιταχθεί με έναν συμβολικό τρόπο στην «ισπανοποίηση» του κρασιού που κυκλοφορεί στη γαλλική αγορά. Οπως ανέφεραν οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί της περιοχής Λανγκντόκ–Ρουσιγιόν, η οποία σημειωτέον παράγει σπουδαία κόκκινα κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, τα τελευταία χρόνια οι μαζικές εισαγωγές φθηνού κόκκινου κρασιού κυρίως από την Ισπανία –καθώς και από τη Χιλή και την Αργεντινή– έχουν καταφέρει τεράστιο πλήγμα στη γαλλική οινοπαραγωγή, με τα κελάρια πολλών τοπικών παραγωγών να είναι ακόμη γεμάτα με μεγάλες ποσότητες κρασιού που δεν μπορεί να πουληθεί.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Στην πραγματικότητα, τα βέλη της Γαλλίας στρέφονται κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, στον οποίο επιδίδονται ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί οινοπαραγωγοί, μειώνοντας συνεχώς την τιμή του κρασιού προκειμένου να επικρατήσουν μονοπωλιακά στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο όγκος των εισαγωγών ισπανικού κρασιού αυξήθηκε από τα 2 στα 7,2 εκατ. εκατόλιτρα μέσα στο 2015, με την τιμή ανά εκατόλιτρο να ανέρχεται σε μόλις 32 ευρώ. Την τιμή αυτή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Γάλλοι παραγωγοί, δεδομένου ότι στη χώρα η παραγωγή ενός εκατόλιτρου κοστίζει τα διπλάσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή