Μείωση κόστους δανεισμού στην περιφέρεια

Μείωση κόστους δανεισμού στην περιφέρεια

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της λεγόμενης «περιφέρειας» της Ευρωζώνης. Η φάση νέας υποχώρησης ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και να παρουσιάσει δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας. Παράλληλα η υποχώρηση των αποδόσεων τροφοδοτείται από εικασίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει το φθινόπωρο και άλλο την πολιτική της, επεκτείνοντας τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και από την προσπάθεια των επενδυτών να βρουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση από τη σχεδόν μηδενική ή σε πολλές περιπτώσεις αρνητική που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα χωρών με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Γερμανία.

Ο ρόλος του Brexit

Αρχικά η απόφαση των Βρετανών στις 23 Ιουνίου να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ωθήσει πολλούς επενδυτές να αναζητήσουν ασφάλεια σε γερμανικά, ιαπωνικά και ελβετικά ομόλογα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της «περιφέρειας» είχαν ανέβει εξαιτίας της αβεβαιότητας που απέτρεπε τους επενδυτές από το να αναλάβουν ρίσκο. Χθες όμως η απόδοση των ισπανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 1%, ενώ το ίδιο συνέβη και με την απόδοση των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων που υποχώρησε στο 0,37%. Η «δίψα» των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις ευνόησε και τα ιταλικά δεκαετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων υποχώρησε χθες στο 1,12%. Ακόμη και η Ελλάδα δεν έμεινε έξω από τον χορό, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 8,27% από 8,34% προτού χαλαρώσει η Τράπεζα της Αγγλίας τη νομισματική της πολιτική την περασμένη εβδομάδα.

Φυσικά κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της, διαφορετικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα και διαφορετικές αναπτυξιακές προοπτικές. Παρ’ όλα αυτά παρατηρείται σε όλες υποχώρηση των αποδόσεων. Η Ισπανία βρίσκεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ ατελέσφορες έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές και του Ιουνίου. Και όμως η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 11,59% από την περασμένη Πέμπτη έως χθες. Στην περίπτωση της Ισπανίας, η απόδοση υποχωρεί χάρη στην ΕΚΤ, χάρη στο γεγονός ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να δείξει ρεαλισμό και να μην επιβάλει πρόστιμο στη χώρα για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά και χάρη στο κυνήγι για αποδόσεις σε έναν κόσμο αρνητικών αποδόσεων. Από τις επαναληπτικές εκλογές της 26ης Ιουνίου έως χθες η απόδοση των ισπανικών δεκαετών ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά 73 μονάδες βάσης. «Ανεβαίνουν όλα τα ομόλογα της περιφέρειας χάρη στη δίψα για αποδόσεις, ωστόσο στα ομόλογα της Πορτογαλίας δεν υπάρχει ρευστότητα και η Ιταλία έχει προβλήματα με τον τραπεζικό τομέα. Οπότε επωφελείται η Ισπανία», σχολιάζει στο Reuters ο Χάιμε Κοστέρο, αναλυτής επιτοκίων δανεισμού στην ισπανική τράπεζα BBVA. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους.

Ιρλανδικά κέρδη

Ακόμη πιο κερδισμένη είναι η Ιρλανδία, η οποία επωφελείται περισσότερο από τη χαλάρωση της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα μέτρα της ΤτΑ θα απαλύνουν το οικονομικό χτύπημα που θα δεχθεί η Ιρλανδία από το Brexit. Από την περασμένη Πέμπτη, η απόδοση των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά 23,98% στο επίπεδο ρεκόρ του 0,374%. Η αναζήτηση αποδόσεων φαίνεται ότι ευνοεί και την Ιταλία, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των προβλημάτων με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν πολλές τράπεζές της. Στον ορίζοντα υπάρχει και το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την κατάργηση του θεσμού της Γερουσίας, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις του. Παρά τα προβλήματα αυτά η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έχει υποχωρήσει από το 1,20% που είχε φτάσει την Πέμπτη στο 1,12% χθες. Από τη γενική τάση έχει ωφεληθεί και η Ελλάδα. Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων είχε ανέβει κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης στο 8,90% αμέσως μετά το Brexit, ενώ χθες είχε υποχωρήσει στο 8,27%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή