ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Σε χαμηλό πενταετίας η ανεργία

portogalia-se-chamilo-pentaetias-i-anergia-2146266

Το ποσοστό της ανεργίας στην Πορτογαλία μειώθηκε σε χαμηλό πενταετίας το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η εθνική στατιστική αρχή ανακοίνωσε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,8% το δεύτερο τρίμηνο, αρκετά χαμηλότερα από το 12,4% ένα τρίμηνο νωρίτερα και το 11,9% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το ποσοστό της μειώθηκε ύστερα από δύο ανοδικά τρίμηνα.

Το ποσοστό που ανακοινώθηκε είναι κάτω από τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για 11,3% και το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011, λίγο πριν η Πορτογαλία αιτηθεί την υπαγωγή της σε πρόγραμμα στήριξης.

«Είναι καλά νούμερα, το πιο σχετικό είναι η μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση που αντιστοιχεί σε αύξηση των νέων θέσεων εργασίας», σχολίασε ο Ζοζέ Μιγκέλ Σερντέιρα, οικονομολόγος στην Banco BPI στη Λισαβόνα.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σχεδόν κατά 13% από το προηγούμενο τρίμηνο και περίπου 10% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στα 559.300 άτομα, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 2% και 0,5% αντίστοιχα στα 4,6 εκατομμύρια. Το συνολικό εργατικό δυναμικό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 5,16 εκατ. άτομα. Το ποσοστό των νέων ανέργων μειώθηκε στο 26,9% το τρίμηνο από το 31% την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο.