Το στοίχημα του Ματέο Ρέντσι

Το στοίχημα του Ματέο Ρέντσι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί, τελικά, να κερδίσει το στοίχημα που έβαλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. Δεν επέλεξε «κούρεμα» στα ομόλογα της Monte dei Paschi, της παλαιότερης ιταλικής τράπεζας με έδρα την Τοσκάνη, διότι έτσι θα έθετε σε κίνδυνο το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση της χώρας. Ούτε είναι εύκολη η άντληση κεφαλαίων εξαπλάσιων από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τράπεζας με την αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία όλου του τραπεζικού κλάδου της Ιταλίας.

Η απόφαση για την εφαρμογή μιας περίπλοκης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσω τιτλοποιήσεων ελήφθη για να αποφευχθεί ένα πολιτικό σκάνδαλο ενόψει του δημοψηφίσματος που θα έβαζε ταφόπλακα στην καριέρα του Ιταλού πρωθυπουργού Ρέντσι. Η Monte dei Paschi χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, με την τρέχουσα αξία της να αποτιμάται στο χρηματιστήριο στα 780 εκατ. ευρώ.

Ο επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος έχει απορρίψει την ιδέα να συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου, με βάση την παραπάνω πρόταση.

Αλλοι, όμως, σκέπτονται διαφορετικά. Οι απώλειες της Monte dei Paschi θα μειωθούν όταν πουλήσει τα επισφαλή δάνειά της και ακολουθήσει ένα πιο κερδοφόρο μονοπάτι. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν κέρδη προ φόρων 501 εκατ. ευρώ το 2018 παρά τις απώλειες ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο 1% των δανείων. Εν τούτοις, τα καθαρά κέρδη θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 640 εκατ. ευρώ με μεγαλύτερη εκκαθάριση των ισολογισμών της από επισφαλή δάνεια. Ετσι, η απόδοση θα ανερχόταν στο 6,2% για τους μετόχους. Και η αποτίμηση της τράπεζας θα μπορούσε να φθάσει τα 5,8 δισ. ευρώ το 2017 εάν υποθέσουμε πως η αναλογία της τρέχουσας από τη λογιστική αξία είναι κατά 60% χαμηλότερη στο 10%. Οι μέτοχοι θα ελέγχουν, επίσης, αξίες στο όχημα τιτλοποίησης, το οποίο θα έχει ονομαστική αξία 1,6 δισ. ευρώ. Μια συντηρητική αποτίμηση θα το προσδιόριζε στα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τη Monte dei Paschi ελκυστικό στόχο για εξαγορά.

Η εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να φθάσει τα 2 δισ. ευρώ εάν μειωθεί το κόστος της Μonte dei Paschi κατά 12% και κεφαλαιοποιηθεί δέκα φορές. Τελικά, με κάποιες κινήσεις χρηστής διαχείρισης, η τράπεζα θα μπορούσε να αξίζει 7,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 25% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα μαζί με το κόστος ανακεφαλαιοποίησής της.

Σε αυτήν την αποτίμηση δεν συμπεριλαμβάνονται ενδεχόμενα κέρδη εάν αποδειχθούν απαισιόδοξες οι απομειώσεις των αμφισβητούμενων δανείων της, διότι πραγματοποιήθηκαν σε πολύ αυστηρούς όρους σε σύγκριση με τα «κόκκινα» δάνειων των υπολοίπων τραπεζών.

Πολλοί επενδυτές έχουν «καεί» από τη Monte dei Paschi.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές για επενδύσεις. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Ιntesa Sanpaolo, που η μετοχή της διαπραγματεύεται σε επίπεδα 30% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της λογιστικής της αξίας ανά μετοχή την τελευταία διετία.

Σε ό,τι αφορά τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, δεν έχει σημασία εάν οι επενδυτές συνταχθούν με τον κ. Ρος και αποτύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πράγματι, η τράπεζα θα πρέπει να μετατρέψει τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης σε μετοχές για να αναπληρώσει κενά στην κεφαλαιακή της επάρκεια και ο κ. Ρέντσι δεν θα διέφευγε τη δριμεία κριτική. Αλλά μέχρι τότε θα έχει πραγματοποιηθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα και έτσι η κατάσταση θα είναι λιγότερο επιζήμια, πολιτικά, και μπορεί να είναι πρόβλημα κάποιου άλλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή