Στο ναδίρ τριετίας το οικονομικό κλίμα

Στο ναδίρ τριετίας το οικονομικό κλίμα

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χειρότερο σημείο τουλάχιστον της τελευταίας τριετίας βρίσκεται το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά το καλοκαιρινό τρίμηνο, ο σχετικός δείκτης έπεσε κατά 4,5 μονάδες, στις 86,0. Η τάση του, συνεπώς, βρίσκεται σαφώς κάτω από τον εδώ και χρόνια μέσο όρο των περίπου 96 μονάδων.

Η έρευνα του Ifo διεξήχθη μεταξύ 1.086 ειδικών από 115 χώρες, των οποίων οι αξιολογήσεις παρέμειναν δυσμενείς. Οι προσδοκίες τους ήταν σαφώς πιο αρνητικές από ό,τι κατά το προηγούμενο τρίμηνο. «Το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία είναι πεσμένο», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Κλέμενς Φούεστ και επισήμανε ότι ειδικά στην Ευρώπη το οικονομικό κλίμα «θόλωσε» λόγω του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο τα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η ατμόσφαιρα έγινε, αντιθέτως, πιο «καθαρή», ενώ στην Ασία το βαρόμετρο του Ifo έπεσε στο χαμηλότερό σημείο των τελευταίων επτά ετών και στη Βόρεια Αφρική βρίσκεται πλέον μόνο λίγο πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή