Ζημίες ρεκόρ 6,4 δισ. δολ. για BHP Billiton

Ζημίες ρεκόρ 6,4 δισ. δολ. για BHP Billiton

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετήσιες ζημίες ρεκόρ εμφάνισε ο κολοσσός BHP Billiton, ο μεγαλύτερος διεθνώς στον εξορυκτικό κλάδο. Το οικονομικό έτος Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016 η εταιρεία παρουσίασε ζημίες 6,4 δισ. δολαρίων, έχοντας επωμιστεί δαπάνες και απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων 7,7 δισ. δολαρίων. Οι απώλειες της BHP Billiton συνδέονται κυρίως με τις αστοχίες της στις δραστηριότητες σχιστολιθικών υδρογονανθράκων και στις προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την τελευταία τετραετία ο όμιλος έχει προβεί σε απομειώσεις 12,8 δισ. δολαρίων, που σχετίζονται με τα σχιστολιθικά κοιτάσματα. Επιπλέον, οι ετήσιες ζημίες του αφορούν και κάλυψη δαπανών για την καταστροφή φράγματος στο ορυχείο σιδηρομεταλλευμάτων της περιοχής Σαμάρκο στη Βραζιλία. Η τιμή της μετοχής της BHP Billiton είχε ενισχυθεί 1% κατά τις χθεσινές μεσημβρινές συναλλαγές, επωφελούμενη από τη συνολικότερη άνοδό της κατά 14% από τις αρχές του έτους. Η πορεία αυτή συνδέεται με τη γενικευμένη ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων.

Πολλοί επενδυτές, πάντως, προβληματίζονται με την εξέλιξη αυτή, η οποία ίσως βασίζεται στα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Κίνας, παρά σε γνήσια ανάκαμψη της ζήτησης ή σε περικοπή της παραγωγής από τους κορυφαίους ομίλους εξόρυξης. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της BHP Billiton, Αντριου Μακένζι, διακρίνονται ενδείξεις ριζικής αλλαγής στο σκηνικό, χωρίς την αίσθηση μιας δυνάμει δραστικής πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων. «Η εποχή της δημιουργίας παγκόσμιας προσφοράς λόγω του παράγοντα της Κίνας φθάνει με βήμα σταθερό στο τέλος της και αυτό σημαίνει πως θα διαμορφωθεί ένα σταθερό επίπεδο στήριξης της τιμής κάθε εμπορεύματος», είπε ο κ. Μακένζι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή