ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβιβασμό με ΗΠΑ επιχειρεί η VW

25s23vw-thumb-large

Οι αμερικανικές αρχές και η Volkswagen AG βρίσκονται σε νέα διαπραγμάτευση, καθώς πηγές του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει στοιχεία που καταδεικνύουν πως η VW έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Δεν έχουν, ωστόσο, καταλήξει σε συγκεκριμένη κατηγορία εις βάρος της. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, αναμένεται να επιβληθούν νέα μεγάλα πρόστιμα στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σχετικά με το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η εισαγγελία του Ντιτρόιτ και το τμήμα Απάτης και Περιβαλλοντικού Εγκλήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα ζητήσουν από τη VW να ομολογήσει ενοχή ή θα επιδιώξουν άλλη διευθέτηση που θα τους επιτρέπει να αποσύρουν αργότερα τις κατηγορίες σε περίπτωση που η αυτοκινητοβιομηχανία συμμορφωθεί με τους όρους τους.

Στη δεύτερη περίπτωση θα πρόκειται για διευθέτηση ανάλογη με εκείνη στην οποία κατέληξαν οι ΗΠΑ με τις Toyota Motor Corp και General Motors Co. Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες παραδέχθηκαν τις ατασθαλίες τους σε θέματα ασφάλειας, εξέφρασαν μεταμέλεια και δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί, επίσης, αν οι αμερικανικές αρχές θα απαγγείλουν κατηγορίες κατά στελεχών της VW, πολλά εκ των οποίων ζουν στη Γερμανία και θα πρέπει να εκδοθούν για να δικαστούν στις ΗΠΑ.