Καμπανάκι ΔΝΤ για το ιδιωτικό χρέος της Κίνας

Καμπανάκι ΔΝΤ για το ιδιωτικό χρέος της Κίνας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να επικεντρώνει την προσοχή της τόσο πολύ στον ρυθμό ανάπτυξη της οικονομίας, ώστε να πετύχει ποιοτικότερα αποτελέσματα με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Κίνα. Παράλληλα το Πεκίνο πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αυξανόμενου εταιρικού χρέους, να αναδιαρθρώσει τις τεράστιες κρατικές εταιρείες και να ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, όσο ακόμη είναι διαχειρίσιμα αυτά τα προβλήματα, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Στην περίπτωση που αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για άτακτες εταιρικές χρεοκοπίες, παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερης ανάπτυξης και ακόμη και απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αναφέρουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην έκθεσή τους.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου προέβλεψαν ότι η κινεζική οικονομία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 6,6% το 2016, αλλά και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει γύρω στο 5,8% έως το 2021. Η πρακτική της κινεζικής κυβέρνηση να θέτει ετήσιους στόχους για την ανάπτυξη, σε αντίθεση με προβλέψεις, έχει στρέψει την προσοχή σε βραχυπρόθεσμα και χαμηλής ποιότητας μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού, το Ταμείο προειδοποιεί πως αυτά έχουν μειωθεί περισσότερο απ’ όσο θα ήταν αναγκαίο και συνιστά τη σταδιακή αύξησή τους καθώς θα αυξάνεται και ο ρυθμός του πληθωρισμού. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και οι απόψεις της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία «το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού είναι το αρμόζον». Δεύτερο σημαντικό σημείο διαφωνίας του Πεκίνου με το ΔΝΤ είναι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η κινεζική κυβέρνηση διαφωνεί πως αυτά τα μέτρα καθιστούν πιο ευάλωτη την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής σε τμήματα της χώρας που δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα συνεισφέρουν στο να βελτιωθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή