Σύνταξη στα 69 έτη προτείνει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας

Σύνταξη στα 69 έτη προτείνει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69 έτη εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, διαφορετικά θα απειληθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Η Bundesbank εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί, όπως η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2030, δεν επαρκούν. Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται για τις εκλογές του 2017, απέρριψε τις αιτιάσεις της κεντρικής τράπεζας, λέγοντας ότι η αύξηση του ορίου στα 67 έτη είναι αρκετή.

Στην έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της γερμανικής κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν πως η σχετικά πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη μέχρι το 2030, από περίπου 65 έτη σήμερα, δεν επαρκούν ώστε να αντισταθμίσουν την αύξηση της αναλογίας των συνταξιούχων προς τους εργαζομένους. Μετά το 2030, η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά κατά δύο ακόμη έτη μέχρι το 2060, σύμφωνα με την Bundesbank. Παρόμοιες προτάσεις είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, ακόμη και στη Γερμανία, όταν ένας νέος που εισέρχεται σήμερα στην αγορά εργασίας θα πρέπει να δουλέψει τέσσερα χρόνια περισσότερο από κάποιον που ετοιμάζεται να βγει σήμερα στη σύνταξη. «Συνολικά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι θα έπρεπε να εξεταστούν περισσότερο ένας μακρύτερος εργασιακός βίος και υψηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης», αναφέρεται στην έκθεση. Η πρόταση για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69 έτη θα βοηθούσε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκαλείται από την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων έναντι των εργαζομένων τις επόμενες δεκαετίες. Η αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει ώστε να μη μειωθεί το ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με την Bundesbank, ωστόσο αυτή η αύξηση «θα επιδείνωνε την κατάσταση όσων καταβάλλουν τις εισφορές και το συνολικά μεγάλο ύψος των εισφορών θα έχει όλο και πιο αρνητική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη».

Η υποχώρηση των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν ή εφάρμοσαν πολλές κεντρικές τράπεζες ασκεί σημαντική πίεση σε πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τη δέσμευση να καταβάλλουν συντάξεις συγκεκριμένου ύψους. Βεβαίως, οι χαμηλές αποδόσεις οφείλονται και στο πολύ χαμηλό ύψος του πληθωρισμού που σημειώνεται στον ανεπτυγμένο κόσμο. Κατά την Βundesbank, οι χαμηλές αποδόσεις επιδεινώνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Τι λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της κ. Αγκελα Μέρκελ απέρριψε γρήγορα τις προτάσεις της Bundesbank. «Η συνταξιοδότηση στα 67 έτη είναι λογικό και αναγκαίο μέτρο, δεδομένης της δημογραφικής εξέλιξης στη Γερμανία, γι’ αυτό και θα το εφαρμόσουμε όπως έχει συμφωνηθεί, βήμα-βήμα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου Στέφεν Ζάιμπερτ. Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2017, ενώ υπάρχουν εκλογές σε δύο κρατίδια τον επόμενο μήνα και η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε συζήτηση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι χαμηλές συντάξεις και έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία αισθάνεται πίεση ώστε να παρουσιάσει ανάλογες δικές της προτάσεις πριν από τις εκλογές, παρά την αντίθεση της φιλελεύθερης πτέρυγας του κόμματός της.

Πρόβλημα και στη Βρετανία

Οι συντάξεις αποτελούν πρόβλημα και στη Βρετανία, με την περίπτωση της πτωχευμένης αλυσίδας καταστημάτων BHS να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής τα ελλείμματα που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Στη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2015 οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100 (για την ακρίβεια οι 56 εξ αυτών που δημοσίευσαν σχετικά στοιχεία) είχαν συνολικά έλλειμμα έναντι των συντάξεων που έχουν υποσχεθεί να δώσουν στους υπαλλήλους τους ύψους 42,3 δισ. λιρών στερλινών (48,7 δισ. ευρώ). Το ίδιο διάστημα είχαν καταβάλει μερίσματα συνολικού ύψους 53 δισ. λιρών στερλινών. Ωστόσο μετά την πτώχευση της BHS, όπου υπάρχει έλλειμμα για συντάξεις ύψους 571 εκατ. λιρών, οι κανονιστικές αρχές ετοιμάζονται να ασκήσουν πιέσεις προς εταιρείες που δίνουν μερίσματα τη στιγμή που δεν έχουν καλύψει τις συντάξεις που έχουν υποσχεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή