ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα δικαστήρια γιατί δεν είδε την απάτη

47438-thumb-large

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται ο κολοσσός PricewaterhouseCoopers, της κορυφαίας στον κόσμο στην παροχή φοροτεχνικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, επειδή δεν ήταν σε θέση μέσα σε διάστημα επτά ετών να διαπιστώσει απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απάτη αυτή προκάλεσε την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας στεγαστικών δανείων Taylor Bean & Whitaker Mortgage Corp.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται αμφιλεγόμενα στεγαστικά δάνεια, τα οποία εξέδιδε η Taylor Bean και αγόραζε από αυτήν η επίσης αμερικανική τράπεζα Colonial Bank. Εάν η PricewaterhouseCoopers είχε εξετάσει εις βάθος τα έγγραφα της Τaylor Bean προς την Colonial, θα αντιλαμβανόταν ότι στελέχη και των δύο ιδρυμάτων είχαν εμπλακεί σε απάτη και θα είχαν θέσει τέλος σε αυτήν. Τελικά το 2009 τα στελέχη των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι διοικητικά στελέχη της Taylor Bean είχαν δημιουργήσει ένα σχήμα χαλκευμένων στεγαστικών δανείων ύψους 3 δισ. δολαρίων. Εξι από αυτά καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση. Οι Taylor Bean και Colonial Bank χρεοκόπησαν. Ο αρμόδιος φορέας που ανέλαβε τη διαδικασία πτώχευσης της Taylor κατέθεσε αγωγή εις βάρος της PwC, ζητώντας αποζημίωση 5,6 δισ. δολαρίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που βαρύνεται με την κατηγορία της αμέλειας η PwC, καθώς πέρυσι κατέβαλε σε εξωδικαστικό διακανονισμό 65 εκατ. δολάρια στην περίπτωση πτώχευσης της MF Global.

Σήμερα στην υπόθεση της Taylor Bean ισχυρίζεται ότι εκείνη συμμορφώθηκε πλήρως με τις διεθνείς προδιαγραφές λογιστικών ελέγχων και είναι η αμερικανική τράπεζα η οποία φέρει την ευθύνη για τις δικές της ζημίες.