Η απειλή υποβάθμισης αυξάνει τις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων

Η απειλή υποβάθμισης αυξάνει τις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκεται και πάλι από την περασμένη Τρίτη η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να έχει αυξηθεί σημαντικά κατά 30 μονάδες βάσης και να αγγίζει το 3%. Αφορμή για την άνοδο των αποδόσεων στην Πορτογαλία στάθηκε η δήλωση του Φέργκους Μακ Κόρμικ, επικεφαλής αξιολόγησης κρατικών ομολόγων που οίκου DBRS, ότι η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται υπό πίεση. Αιτία είναι η χαμηλή ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό επίπεδο ιδιωτικού και δημοσίου χρέους, την προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα, τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα μέτρα λιτότητας και το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα διάσωση τραπεζών. Η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου αυξήθηκε από το 2,70% τη Δευτέρα στο 2,95% χθες, ενώ το πρωί είχε ανέλθει έως και το 2,99%. Η απόδοση άρχισε να αυξάνεται όταν την Τρίτη ο Μακ Κόρμικ είχε δηλώσει στο Reuters πως «η ανακοίνωση, την Παρασκευή, των στοιχείων για το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο ενίσχυσε τις ανησυχίες μιας για τις αναπτυξιακές προοπτικές, η οποίες φαίνεται να επιβραδύνονται το γ΄ τρίμηνο».

Την Παρασκευή η Eurostat είχε ανακοινώσει ότι το πορτογαλικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,2% το β΄ τρίμηνο. «Συνεπώς, οι προοπτικές παραμένουν σταθερές, ωστόσο φαίνεται ότι αυξάνεται η πίεση από αυτά τα διάφορα μέτωπα», είχε πει ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατικών ομολόγων της DBRS την Τρίτη. Ο Μακ Κόρμικ είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στις απαιτήσεις της Κομισιόν για νέα μέτρα λιτότητας και στην απροθυμία της Λισσαβώνας να τα πάρει, στο γεγονός ότι τα μέτρα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί και πόσο θα επιδεινώσουν το πολιτικό κλίμα στην Πορτογαλία. Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα τράπεζες, περιλαμβανομένων των Caixa General de Depositos και BCP, να χρειαστούν κρατική διάσωση, είχε εκτιμήσει ο Μακ Κόρμικ. «Θα υποστηρίξουν τα κόμματα της άκρας Αριστεράς αυτές τις δύο πρωτοβουλίες; Είναι ασαφές», είχε πει ο επικεφαλής της DBRS.

Ο οίκος DBRS είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις οίκους που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, η οποία αξιολογεί τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτή η αξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για την Πορτογαλία, γιατί επιτρέπει τη συμμετοχή της στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Η επόμενη αξιολόγηση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας από την DBRS θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου και ενδεχόμενη υποβάθμισή της θα οδηγούσε πιθανότατα σε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, ενώ τα ομόλογά της δεν θα γίνονταν αποδεκτά ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις πορτογαλικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή