Διαρροή ταλέντων, λόγω υψηλής ανεργίας, πλήττει και την Ιταλία

Διαρροή ταλέντων, λόγω υψηλής ανεργίας, πλήττει και την Ιταλία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον πρωθυπουργό Ρέντσι, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Mετά την Ελλάδα και την Ισπανία, η Ιταλία βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση ως προς τη νεανική ανεργία εντός τη Ε.Ε. Παρά τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης, πολλοί νέοι Ιταλοί εγκαταλείπουν τη χώρα, αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό.

Το ποσοστό της νεανικής ανεργίας ανέρχεται στο 36,5% και είναι διπλάσιο από το 2008, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Οι λόγοι για την ανεργία των νέων μεταξύ 15 και 24 ετών είναι πολλοί. Υπάρχουν ωστόσο πρώτες ενδείξεις για μικρή βελτίωση. Οι επιπτώσεις όμως της νεανικής ανεργίας θα παραμείνουν ορατές για μεγάλο διάστημα. Στο εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Τζιόρτζιο Αλέβα, το 36,5% δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας: «36% είναι υψηλό ποσοστό και πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Αν συναντήσετε έναν νέο στο δρόμο, η πιθανότητα να είναι άνεργος είναι 10%. Το ποσοστό του 36% προκύπτει επειδή πολλοί νέοι είναι ακόμα σπουδαστές».

Στα στοιχεία για τη νεανική ανεργία περιλαμβάνονται ως άνεργοι και όλοι οι φοιτητές μιας χώρας. Κατά συνέπεια η πραγματική νεανική ανεργία κυμαίνεται στην Ιταλία γύρω στο 10%, ποσοστό που μοιάζει εκ πρώτης όψεως ανώδυνο. Το γεγονός, όμως, ότι ένας στους δέκα νέους δεν μπορεί να βρει δουλειά έχει δραστικές δημογραφικές επιπτώσεις για την Ιταλία, δηλώνει ο Αντρέα Μπρουνέτι από τον σύνδεσμο ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων CGIL: «Η κρίση της νεανικής ανεργίας είναι και μια δημογραφική κρίση. Κατά την περίοδο 2008 – 2016 ο αριθμός των νέων μεταξύ 15 και 30 ετών μειώθηκε κατά 1,3 εκατ. Η μείωση οφείλεται στην καθίζηση των γεννήσεων, αλλά και στη μετανάστευση πολλών Ιταλών σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.».

Στην Ιταλία πολλοί μιλούν για ελλείμματα του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο χρήζει εκσυγχρονισμού, μιας και δεν προσφέρει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στους σπουδαστές. Το αποκαλούμενο «δυαδικό επαγγελματικό σύστημα», που συνδέει τις σπουδές με την πρακτική εξάσκηση και αφορά κυρίως τα τεχνικά επαγγέλματα, μόλις τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται στην Ιταλία. Ετσι πολλοί Ιταλοί απόφοιτοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό ή συμβιβάζονται με μια προσωρινή δουλειά ή μια κακοπληρωμένη πρακτική εξάσκηση. Παρά τα προβλήματα, ωστόσο οι νέοι δεν χάνουν την αισιοδοξία τους – κι ας μεγάλωσαν στα χρόνια της κρίσης.

Θέσεις εργασίας σε Γερμανία, Γαλλία

Ενθαρρυντικά στοιχεία έρχονται από Γερμανία και Γαλλία. Σε ύψος ρεκόρ από την επανένωση της χώρας έχει φθάσει η απασχόληση στη Γερμανία, ενώ η ανεργία στη Γαλλία έπεσε κάτω του 10% πρώτη φορά από το 2012.

Οι νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία αφορούν στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στο Δημόσιο, την εκπαίδευση και την υγεία, ενώ ακολουθούν το εμπόριο, οι μεταφορές, η τροφοδοσία και οι κατασκευές. Μικρή μείωση θέσεων εργασίας σημειώθηκε στη γεωργία και την αλιεία. Στη Γαλλία, αφού σταθεροποιήθηκε στην αρχή του έτους, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 0,3% το β΄ τρίμηνο, στο 9,6% του ενεργού πληθυσμού στη μητροπολιτική Γαλλία και στο 9,9% αν συνυπολογιστούν τα υπερπόντια εδάφη, ανακοίνωσε η INSEE. Τα δύο ποσοστά αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο της ανεργίας από το γ΄ τρίμηνο του 2012. Εκτοτε, ο δείκτης για όλη τη Γαλλία ουδέποτε κατήλθε του 10%. Εντονότερη είναι η μείωση της ανεργίας των νέων: μειώθηκε στο 24,3%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή