Αποδόσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αναμενόταν να καταγράψουν χθες τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη των τελευταίων τεσσάρων μηνών εν μέσω εικασιών ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν το φθινόπωρο σε «πάγωμα» της παραγωγής. Η τιμή του αμερικανικού αργού και το πετρελαίου τύπου Brent έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% από τις αρχές Αυγούστου. Το αμερικανικό αργό (WTI) υποχωρούσε κατά 0,12% χθες το μεσημέρι και το Brent επίσης υποχωρούσε, κατά 0,31%, ωστόσο τα εβδομαδιαία κέρδη πλησιάζουν το 8%. Αιτία για το πρόσφατο ράλι στις τιμές του πετρελαίου είναι η πρόθεση των μελών του ΟΠΕΚ να διεξάγουν ανεπίσημες συνομιλίες τον Σεπτέμβριο στο Αλγέρι, αν και οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι δεν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα αλλάξουν δραστικά την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Πτώση τιμής του χρυσού

Πτωτικά κινούνταν χθες η τιμή του χρυσού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και κυμαινόταν γύρω από το 1.351,20 δολάριο η ουγγιά, έπειτα από τέσσερις συνεχείς ημέρες ανόδου. Αιτία για την υποχώρηση (0,44%) ήταν η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου εξαιτίας της εικασίας ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες. Ωστόσο από τις αρχές της εβδομάδας η τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση έχει αυξηθεί κατά 0,9%. Η διστακτικότητα των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού τους προηγούμενους μήνες υπήρξε σημαντικός παράγοντας και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την άνοδο της τιμής του χρυσού κατά 27% από τις αρχές του 2016. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της περιφερειακής Fed του Σαν Φρανσίσκο, Τζον Γουίλιαμς, είχε δηλώσει ότι είναι λογικό η Fed να εφαρμόσει και πάλι την τακτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σχετικά σύντομα. Πλέον η αγορά στρέφει την προσοχή της στην ομιλία της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν στις 26 Αυγούστου, ώστε να προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της Fed. H Societe Generale θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων εφέτος, κάτι που θα υποστηρίξει την τιμή του χρυσού.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σε υποτονικούς ρυθμούς εξελίχθηκαν οι συνεδριάσεις της εγχώριας αγοράς ομολόγων την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου. Εκδηλώθηκαν σποραδικές τοποθετήσεις στα κρατικά ομόλογα, χωρίς όμως να συνοδεύονται από αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών. Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η τιμή του ετήσιου κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στα 97,80 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 5,90%. Το 3ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε τιμή 91,80 λεπτά και απόδοση στο ύψος του 8,30%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 71,90 λεπτά με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,95%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 804 μονάδες βάσης από 812 μονάδες βάσης που είχε ανέλθει στην πρώτη εργάσιμη της εβδομάδας, την περασμένη Τρίτη 16 Αυγούστου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή