H Alpha Bank αναλύει

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, αγνοώντας την άνοδο του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, λόγω των επιθέσεων ενόπλων ομάδων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας, αλλά και της φημολογούμενης αλλαγής στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας, από τη διατήρηση και ενίσχυση του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην αύξηση της τιμής του.

Οι επενδυτές στην παρούσα φάση αδιαφορούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και επικεντρώνονται σε αξιόγραφα που προσφέρουν «ευπρεπή» απόδοση, καθώς η υψηλή ρευστότητα που δίδεται από σημαντικές κεντρικές τράπεζες έχει οδηγήσει πολλά περιουσιακά στοιχεία σε αρνητικές αποδόσεις. Η διατήρηση της ιδιαίτερα υψηλής ρευστότητας στηρίζει τις υψηλές αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων και δικαιολογεί την αντίθεση μεταξύ των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων και των αγορών. Αλλωστε ο δείκτης μεταβλητότητας ή φόβου (VIX) που αποτυπώνει τη συμπεριφορά των επενδυτών με βάση τις ανησυχίες στις αγορές διαμορφώνεται σε χαμηλό 26ετίας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed δεν παύουν να ομιλούν δημοσίως για την αυξημένη πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στα τρέχοντα επίπεδα των αγορών, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τριγμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια ανησυχία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, καθώς ο επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), William Dudley, προσφάτως προειδοποίησε τους επενδυτές να μην υποτιμούν την πιθανότητα αύξησης του κόστους δανεισμού στην επόμενη συνεδρίαση στις 20-21 Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, η αγορά προσδοκά αύξηση των επιτοκίων από τώρα και έως το τέλος του επόμενου έτους.

Ο αξιωματούχος της Fed εξέφρασε την άποψη ότι η FOMC στη συνάντηση του περασμένου μήνα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά σήμερα οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που αποτελούσαν απειλή στις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ έχουν μειωθεί.

Οι κίνδυνοι στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Ιούνιο για την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να έχουν μειωθεί, αλλά υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τη δυνατότητα των άλλων κεντρικών τραπεζών να υποστηρίξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μέσω των αρνητικών επιτοκίων που έχουν υιοθετήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή