Βρετανική ψυχραιμία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα παρηγορηθεί μερικώς βλέποντας ότι οι Βρετανοί αντέδρασαν στο σοκ του Brexit με ψυχραιμία, αλλά αυτό δεν θα κατευνάσει την ανησυχία που την εξώθησε να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την περίοδο μετά το δημοψήφισμα καταδεικνύουν πως δεν δέχθηκε πλήγμα η οικονομία, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο, ενώ μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Περιορίζονται, έτσι, οι πιθανότητες να προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας σε νέα μείωση των επιτοκίων, όπως άφησε να εννοηθεί στις 4 Αυγούστου. Για τους ιθύνοντες της τράπεζας, όμως, που εξέπληξαν τους επενδυτές με ένα επιθετικό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, τα πρόσφατα στοιχεία δεν δίνουν παρά μια στιγμιαία εικόνα της οικονομίας. Κι αυτό γιατί προβλέπουν μακροχρόνια περίοδο αβεβαιότητας για τη Βρετανία και τις σχέσεις της με τους εμπορικούς της εταίρους στην Ε.Ε. «Οι λιανικές πωλήσεις δεν μας λένε σχεδόν τίποτε για την υγεία της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit», σχολιάζει ο Αντριου Μπράγκντεν, οικονομολόγος της Fathom Consulting.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προσφέρουν ενδείξεις για το ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί καταναλωτές που με τις δαπάνες τους οδήγησαν την οικονομία της χώρας στην ανάκαμψη των τελευταίων τριών ετών. Οι πιέσεις των τιμών στα εργοστάσια, που τελικά θα μεταβιβαστούν στις τιμές καταναλωτή, ήσαν ισχυρότερες τον Ιούλιο εξαιτίας της υποτίμησης που σημείωσε η στερλίνα μετά το δημοψήφισμα, απειλώντας, έτσι, την αγοραστική δύναμη των Βρετανών. Οπως επισημαίνει ο Τζέιμς Νάιτλεϊ, οικονομολόγος της ING, «ο πληθωρισμός αναμένεται να περιορίσει την αύξηση των λιανικών πωλήσεων τα επόμενα τρίμηνα».

Λιγότερο σαφής είναι η εικόνα που σκιαγραφούν μεγάλες επιχειρήσεις ως προς τον αντίκτυπο του Brexit. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε καταδεικνύοντας πτώση της εμπιστοσύνης. Θα χρειαστεί, όμως, να περιμένει η τράπεζα μέχρι τον επόμενο μήνα για να εξακριβώσει κατά πόσον επιβεβαιώνονται τα πρώτα στοιχεία. Τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα τους επόμενους μήνες θα καθορίσουν πόσο επιθετική θα είναι η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας. Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία για τα καταναλωτικά δάνεια και τις βιομηχανικές παραγγελίες και μαζί με τον ΡΜΙ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα προσφέρουν μια πιο σαφή εικόνα στην επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

Κι ενώ οι περισσότεροι έμποροι λιανικής υποστηρίζουν πως είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος του δημοψηφίσματος στις επιχειρήσεις τους, πολλές κατασκευαστικές και εταιρείες ακινήτων αναφέρουν ότι δέχθηκαν πλήγμα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις της θα εξαρτηθούν από τις εμπορικές συμφωνίες που θα συνάψει στο μέλλον η Βρετανία. Αλλες έχουν τολμήσει να αυξήσουν τις δικές τους επενδύσεις.

Η Amazon ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας το 2017 σε ένα νέο κέντρο διανομής στη Νοτιοανατολική Αγγλία. Ακόμη, όμως, κι αν αποδειχθούν υπερβολικές οι προειδοποιήσεις όσων υποστήριζαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., που έγιναν γνωστές ως «το Σχέδιο του Φόβου», οι ιθύνοντες της Τράπεζας της Αγγλίας δεν πρόκειται να μετανιώσουν για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσαν. Στη χειρότερη περίπτωση, θα έχουν απλώς επιλέξει να λάβουν τα μέτρα τους, παρά να πληρώσουν τις συνέπειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή